Fogínygyulladás

A fogínygyulladás az egyik leggyakoribb fog körüli (periodontális) betegség, melyet az íny gyulladása, duzzanata és vérzése jellemez. Az íny és az alatta elhelyezkedő periodontális szalag sok apró érből épül föl, amelyek a fogat táplálják. Így amikor az íny begyullad, már enyhe nyomás hatására is megindulhat a vérzés.

Az alábbiakban a gyulladt fogíny tüneteiről, kiváltó okairól, otthoni kezelési lehetőségeiről, lefolyásáról, valamint a fogorvosi vizsgálatról és megelőzési tanácsokról olvashat.

A gyulladt fogíny tünetei

  • Vörös, duzzadt, vérzékeny íny
  • Rossz lehelet
  • Ínyzsugorodás

Mi okozhat gyulladt fogínyt?

Gyulladt fogíny az íny és a fogak közé lerakódott fogkő hatására alakulhat ki. Egyes kutatók szerint a hormonok is szerepet játszanak a gyulladt fogíny megjelenésében. Egyes betegségek előidézhetnek fogínygyulladást, ilyen például a cukorbetegség, pajzsmirigybetegség, vérszegénység vagy leukémia. Gyulladt fogínyt okozhat továbbá a dohányzás, rendszeres fogcsikorgatás, és a görbe vagy egyenetlen fogsor.

Otthoni kezelési lehetőségek

A jó szájhigiéna a gyulladt íny megelőzésének és kezelésének kulcsfontosságú részét képezi. A naponta történő, helyesen végzett fogmosás és fogselyemhasználat segítségével, valamint rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel megelőzhető a fogínygyulladás. Az antiszeptikus szájvizek napi használatával elkerülhető, hogy a baktériumok megtelepedjenek a szájban.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Fogínygyulladás kezelése

Mikor kell fogorvoshoz fordulni?

Ajánlott félévente fogorvosi vizsgálatra menni, ahol a fogorvos megtisztítja és ellenőrzi a fogakat. A rendszeres fogorvosi vizsgálatokkal a fogak és az íny egészsége megőrizhető. Ínyvérzés vagy duzzanat esetén azonnal fogorvoshoz kell menni.

A fogínygyulladás folyamata

A gyulladt fogíny általában először kamaszkorban jelenik meg. A gyulladt fogíny megfelelő szájápolással kezelhető, azonban ennek hiányában súlyos problémák léphetnek föl, például foghullás.

Mit tehetünk a gyulladt fogíny ellen?

  • Naponta kell fogat mosni és fogselymet használni.
  • Kerülni kell a dohányzást.
  • Étkezés után ajánlott kiöblíteni a szájat.
  • Rendszeres, félévenkénti fogorvosi ellenőrzés ajánlott.

close