Fogápolás gyermekeknek

A fogápolás gyermekeknek az első fog kibúvásával kezdődik. A gyereket folyamatosan hozzá kell szoktatni, hogy fogkefét használjon. Megfelelően.

Ha cumizik a gyerek

Ha cumival vagy ujjával a szájában alszik el a gyerek, egy ideig nem jelent egészségi kockázatot. Ha a fogak elkezdtek kibújni, a legjobb, ha egyik eszközt sem használja elalvásához.

Ha mégis cumizik a gyerek, a szülő válasszon neki olyan cumikat, amelyek fogászatilag teszteltek. Ezek kevesebb kárt okoznak a kialakuló fogsorban, ám arra kell törekedni, hogy a gyerek ezekről is minél hamarabb leszokjon. Mind a cumi, mind az ujj kitámasztja, előrenyomja a kibúvó fogakat, s úgynevezett pókharapás jöhet létre.

Fogat mos a gyerek

A fogápolás mindig az első fog kibúvásával kezdődjön: a szülők ujjára húzható, gumisörtés eszközzel, fogkrém nélkül kell megtisztogatni a gyerek fogát.

Használhatók xilitet tartalmazó, ízesített bébi kendők is. Xilit jelenlétében a baktériumok nem alakítanak ki savas közeget.

A fogak sorozatos előbújásával a gyereket folyamatosan hozzá kell szoktatni a fogkefe használatához.

A gyerek a fogorvosnál

A rendszeres fogorvosi ellenőrzés a gyerekek esetében is nagyon fontos: még ha nincs is konkrét probléma, akkor is érdemes rendszeresen felkeresni a gyermek fogorvost, így a gyerek hozzászokik a rendszeres ellenőrzéshez, és a későbbiekben is könnyebb elvinni fogorvoshoz, amikor esetlegesen fogászati probléma jelentkezik.


Tünetek

close