Fogfájás terhesség alatt

A fogfájás terhesség alatt is előfordul, nem kíméli a kismamákat sem. A megváltozott étkezési szokások miatt gyakrabban alakulhat ki fogszuvasodás.

Jobban romló fogak

Gondoljunk csak a „kívánósságra”, vagy akár a hajnali étkezésre a hűtő előtt. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy fogaik hamarabb elromoljanak. Ezért is kell elmenni minden kismamának fogászati szűrővizsgálatra. De az, hogy elmennek, még nem elég, rendbe is kell hozatni elromlott fogaikat, és jobban oda kell figyelni a fogápolásra, akár többször kell fogat mosni, például a hajnali étkezés után is.

Érzéstelenítő terheseknek

De visszatérve a fogfájásra: amint érzékeli a kismama foga jelzését, keresse fel fogorvosát, és kezeltesse a fájós fogat. Sajnos egy ma is élő tévhit, hogy terhes nőnek nem lehet érzéstelenítőt adni.

Ez nem igaz! Lehet adni, és így gyakorlatilag majdnem minden fogászati beavatkozás elvégezhető, csak röntgenfelvételt nem szabad készíteni. Így a tömések, gyökérkezelés első fázisai, a fogkőszedés, foghúzás mind elvégezhetőek.

Fájdalomcsillapítás várandósoknak

A kialakult fogfájást babavárás alatt sem csak természetes módszerekkel lehet csillapítani, bár ha ezektől múlik a fájdalom, érdemes kitartani mellettük.


close