Fogorvosi probléma

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

5. hónapja külföldön tartózkodom, ahol sajnos nincs fogorvosom, akit megkérdezzek. Problémám a következő: jobb alsó 6. fogam gyökér kezelt (kb. 2-3 éve) és korona van rajta. A 4-ből 3 db 6-os fogam gyökér kezelt és egy 5-ös fogam is, ezt az 5-öst és egyet a 3 db 6-osból már ki kellett húzatni, mert panoráma rtg-en megállapították, hogy cysta van alattuk.
Ekkor a fogorvosom azt mondta, hogy a többi 2 db 6-os fogra is ez fog várni, mert a szervezetem kiveti az elhalt fogakat néhány éven belül a kezelést követően.
Most a jobb alsó 6. fogam mellett az ínyen fehér, gennyel teltnek látszó, színes gombostűfejnyi pukli van, az íny úgy néz ki, mint anno, azok mellett a fogak mellett, amiket ki kellett húzatni.
Fájdalmat nem érzek (anno sem volt), hiszen nincs benne ideg. Anno Cataflam-ot szedtem a húzás után fájdalomcsillapítóként és 1 hétig Dalacin-C-t. De most 12 hetes terhes vagyok, ezért ellenjavallt a rtg. és a Cataflam és szerintem az antibiotikum is.
Fájdalmam nincs, de a kis fistula arra sarkall, hogy kihúzassam ezt a fogat is, mert félek, hogy a kisbabámnak valami baja lesz ettől a góctól.
Itt a gyógyszertárban Tylenor-t javasoltak foghúzás utáni fájdalomcsillapítónak (acetaminophen 500 mg), bár mondták, nem túl erős, de csak ezt lehet terhesen bevenni. Az ínyem most Gingisol-lal ecsetelem, az elváltozás csökkent, de végleges megoldást szeretnék, féltem a kisbabámat.
Ön szerint elhiszik itt az orvosok rtg. nélkül az anamnézisből, hogy ki kell húzni azt a fogat annak ellenére, hogy nem fáj?
Mit javasol, mikorra tervezzem a terhesség szempontjából a foghúzást? Ön mit tenne a helyemben?

Előre is köszönöm válaszát!
2011. 03. 05. | 17:50

Kedves Kérdező!
Valószínűleg a gyökérkezelés sem tudta teljes mértékben megszüntetni a gyökércsúcs körüli gyulladást és most a lobtermékek a sipolynyíláson keresztül ürülnek. Mivel ez a fog gócbetegséget okozhat, ami a magzatra is veszélyes lehet, valóban indokolt a fog eltávolítása. Ennek a legalkalmasabb ideje a terhesség második harmada. A beavatkozás előtt érdemes a nőgyógyásza tanácsát is kikérni az esetleges antibiotikum használatáról, de problémamentes gyógyulás esetén ez elkerülhető. Fájdalomcsillapításra használhatja az önnek javasolt gyógyszert, nálunk ez a paracetamol tartalmú szereknek felel meg. A digitális röntgenkészülékek sugárzása minimális, de ennek eldöntését nyugodtan bízza fogorvosára.

Orvosszakértő 2011. 03. 11. | 10:36
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close