Fogszabályozás

A fogszabályozás nem csak esztétikailag fontos dolog. A fogszabályzót egyénre szabottan írja föl az orvos. A fogszabályozó szerkezet folyamatos nyomásgyakorlás segítségével igazítja a fogakat a helyes irányba. A fogszabályozó részei: gyűrűk, drótok és egyéb rögzített vagy eltávolítható készülékek.

Az alábbiakban a fogszabályozók típusairól, működési elvéről, valamint az ajánlott viselési időről olvashat.

A fogszabályozó típusai

A fogszabályozóknak három fő típusa különböztethető meg:

  • Zárak: Rozsdamentes acélból, átlátszó vagy fogszínű kerámiából vagy műanyagból készül. A zárakat a fogak külső részére helyezik. A műanyag zár elszíneződhet a kezelés végére. A műanyag- és kerámiazár további hátránya, hogy gyakrabban okoz súrlódást a drót és a zár között, amely hatására meghosszabbodhat a kezelési idő.
  • Lingual fogszabályozó: A fogak hátsó részéhez kapcsolják, így láthatatlan.
  • Hagyományos gyűrűk: A hagyományos, divatjamúlt fogszabályozók tartoznak ide. Fémzárakból és fémgyűrűkből áll, amelyet mindenegyes fogra rögzítenek.

További, ajánlott tartalmunk: Milyen fogszabályzót válasszak?

A fogszabályozó működése

A fogszabályozó úgy fejti ki hatását, hogy folyamatos nyomást gyakorol a fogakra, ezáltal lassan elmozdítja őket a kívánt irányba.

A fogszabályozó a következő főbb részekből épül föl:

  • Zárak: Kis négyzet alakú szerkezetek, amelyeket közvetlenül a fogakhoz rögzítenek vagy a gyűrűkhöz kapcsolják őket. A zárak tartják az íveket, amelyek elmozgatják a fogakat.
  • Gyűrűk: Mindenegyes fogat körbefognak. Nem minden páciensnél alkalmaznak gyűrűket. Előfordul, hogy csak a zárakat teszik föl.
  • Ívek: a zárakhoz kapcsolják, hogy a fog mozgásának irányát meghatározzák.
  • Ligatúrák: apró, elasztikus gumigyűrűk, amelyek összetartják az ív drótjait a zárral.
  • Kampók: Az elasztikus vagy gumigyűrűk a záron található kampókhoz kapcsolódnak. Nyomás segítségével a felső fogakat az alsókhoz nyomják, hogy minden egyes fog tökéletesen illeszkedjen egymáshoz.

Mennyi ideig szükséges viselni a fogszabályozót?

A kezeléshez szükséges idő személyenként változik, a probléma súlyosságától függően. Általában a fogszabályozó felhelyezése után egy-három évig kell hordani. A fogszabályozó levétele után a legtöbb páciensnek a végleges fogrögzülést elősegítő eszközt kell viselnie 6 hónapig folyamatosan, később pedig csak alvás közben.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Mikor szükséges a fogszabályozás?


close