Az amalgám tömés

Amalgám tömés esetén nem kell higanymérgezéstől tartani, de allergiát okozhat.

Az alábbiakban részletesen olvashat az amalgám összetételéről, a szakemberek állásfoglalásáról az amalgám mérgező hatásával kapcsolatban, valamint az amalgám által okozható allergiás reakcióról.

Az amalgám összetétele

Az amalgám tömés fele-fele arányban folyékony higany és fémpor. A fémpor összetétele szigorúan szabályozott, vagyis legalább 65 százaléka ezüst, legfeljebb 29 százaléka ón, legfeljebb 6 százaléka réz, legfeljebb 3 százaléka higany és legfeljebb 2 százaléka cink.

Higanymérgezés

A higanytartalom miatt sokan elutasítják az alkalmazását, mert mérgezéstől tartanak. A Fogorvosok Világszövetsége és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt az álláspontot képviseli, hogy az amalgám tömés által okozott higanymérgezés nem bizonyított. Elismerik, hogy a tömés elkészítésekor a higany néhány percen át oldódik, de amint az amalgám megszilárdul – egy-egy kivételes esettől eltekintve – nincs egészségkárosító hatása. A szakemberek szerint egyetlen fogtömés higanytartalma sem vezethet mérgezéshez, mert a vegyület nem fordul elő akkora mennyiségben.

Allergiás reakciók

Egyeseknél a higany allergiás reakciót válthat ki. Ha a páciens szájüregében a nyálkahártya fehér színűvé válik, vagy fémes íz, égető érzés tapasztalható a szájban, esetleg fogínyvérzés, gyulladás, illetve fekélyes elváltozás jelentkezik, felmerülhet a gyanú, hogy a panaszok hátterében allergia áll. Ha kimutatják az amalgám vagy a higanyallergiát, indokolttá válik az érintett fogtömések cseréje. Allergiás reakciót nem csak az amalgám tömések válthatnak ki, hanem egyéb tömések is, például a króm, vas, nikkelszulfát és kobalt vegyületek is túlérzékenységet okozhatnak.

Az amalgám 1896 óta rendszeresen használt keverék, de napjainkban jelentősen mérséklődött a népszerűsége. Ennek oka egyrészt a higannyal kapcsolatos találgatás, másrészt pedig a fog színével megegyező tömések kelendőségének növekedése. Az amalgám mellett szól, hogy ez az egyik legolcsóbb fogtömés, és ha nem allergiás rá a páciens, biztonságosan és tartósan alkalmazható.


close