Mi a baj fogkővel?

Azok az emberek, akik már legalább 5 percet eltöltöttek tévézéssel, bizonyosan hallottak már a fogkőről, és arról, hogy az valamilyen ártalmas dolog, aminek képződését kerülni kell. De mi is pontosan a fogkő és miért kell védekezni ellene?

A gyakorlatilag minden ember – igaz különböző mértékben – szájában megtalálható fogkő egy szinte láthatatlan réteg a fogakon, ami a nyál által feloldott ételmaradékokból képződik.

Idővel a nyálban lévő ásványi anyagok hatására ez a réteg megkeményedik, és végül elmeszesedik.
Magyarországon a szájhigiénia igen komoly probléma, ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy a felnőtt lakosság nagy része valamilyen fogászati betegségben szenved.

Fogkő – fogmosástól nem jön le

A szájban megtelepedő és folyamatosan egyre nagyobb területet ellepő fogkő a lepedékkel ellentétben nem távolítható el könnyedén egy fogmosással.

Amellett, hogy esztétikailag zavaró, sokféle betegség kiindulópontja is lehet. A legnyilvánvalóbb az ínygyulladás, ami az egyébként rózsaszínű ínyt vörössé és duzzadttá változtatja és gyakori vérzéssel, valamint kellemetlen szájszaggal jár. Ha a fogkövet nem távolítják el, az íny idővel visszahúzódik a fogakról, elsorvad, és szabad utat enged a gyulladásnak, hogy átterjedjen a foggyökerekre és az állkapocscsontokra. Ennek következményeképpen a fogak érzékennyé válnak a hidegre és a melegre, kilazulhatnak a helyükről és végül el is veszíthetjük őket.

Fogkő megelőzése és eltávolítása

A fogkő esetében természetesen a legfontosabb a megelőzés, ami alapos és rendszeres fogmosással valósítható meg. Mivel kialakulásában a genetika is szerepet játszik, vannak, akiknél ez nem használ és mindenképpen kénytelenek más megoldáshoz fordulni.

A fogorvosi rendelőkben szerencsére ma már lehetőség van fogkőeltávolításra, amit egy ultrahangos készülékkel fájdalommentesen elvégeznek. Érdemes évente akár többször is végrehajtani a kezelést, mert ha már tönkreteszi az ínyt és a csontokat, akkor a folyamat visszafordíthatatlanná válik.


close