Fogimplantátum veszélyei

A fogimplantátumok ritkán okoznak problémát, azonban az implantátumhoz kapcsolódó komplikációk megelőzése a paciens felelőssége is.

A fogbeültetés során a fogorvos egy mesterséges foggyökeret ültet be az állcsontba, amelyre néhány hónap múltán korona kerül: jól sikerült eljárás esetén esztétikai szempontból igényes, terhelhető, könnyen megszokható, nem zavaró fogpótlás készül.

Ugyanakkor, mint minden sebészeti eljárás, ez is járhat bizonyos kockázatokkal. Szerencsére a fogimplantátumok ritkán okoznak problémát, és ha mégis, az általában viszonylag könnyen kezelhető.

Fogbeültetés veszélyei

A fogimplantátumok ismert rizikói a következők:

  • gyulladás az implantátum helyén
  • a környéki struktúrák (fogak vagy vérerek) sérülése vagy károsodása
  • idegi károsodás, amely fájdalmat vagy zsibbadást okoz a saját fogakban, az ínyben, az ajkakban vagy az állban
  • a felső állcsontba ültetett implantátum esetén arcüreg problémák

A panaszokat hibásan tervezett és/vagy rosszul kivitelezett eljárás, valamint rossz minőségű implantátum is okozhatja, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy tájékozódjunk nagyon körültekintően a lehetőségekről, mielőtt belevágnánk a procedúrába. A fogbeültető műtétek legtöbbje sikeres, ritkán előfordulhat azonban, hogy az implantátum nem csontosodik megfelelően, ilyenkor el kell távolítani, és csak egy-két hónap múltán lehet újra megkísérelni a beültetést.

Fogbeültetés: fontos az együttműködés

A beépülés sikeréért azonban a paciens nagy felelősséget visel: a dohányzás például fokozza a komplikációk kockázatát. Nagyon fontos a körültekintő szájápolás, valamennyi higiéniás előírás betartása.

A hagyományos eszközök mellett például fogköztisztító kefe használatát is javasolják a szakemberek, amellyel a hagyományos fogkefével el nem érhető zugok is megtisztíthatók. Félévente-évente szükséges a fogorvosi kontroll; vérzés, fájdalom, kellemetlen lehelet, rossz szájíz esetén pedig azonnal keressük fel orvosunkat.

A dohányzáson kívül egyéb ártalmas szokásainkat is érdemes elhagynunk: tanácsos kerülni kemény dolgok rágcsálását (mint a jég vagy a kemény cukorkák), a koffeines termékeket, és kezeltetni a fogcsikorgatást, mindezek károsíthatják ugyanis a pótolt fogat – akárcsak a még egészséges fogainkat.

További, ajánlott tartalom: Implantátum beültetése előtt


close