A fogkő megelőzése

Megfelelő szájhigiénés szokásokkal a fogkő mennyisége csökkenthető, kialakulásának üteme lassítható.

Az alábbiakban részletesen olvashat a fogkő megelőzésének feltételeiről, az ideális fogkefe tulajdonságairól és a helyes fogápolási technikáról.

A fogorvosok azt tanácsolják, hogy minimum félévente érdemes ellenőriztetni fogaink állapotát. A szűrések gyakorisága egyénenként eltérhet, attól függően, hogy kinél milyen gyakran képződik fogkő. A fogkő tartós jelenléte nem csak esztétikai probléma, hiszen fogszuvasodáshoz, ínygyulladáshoz és kellemetlen szájszag kialakulásához is vezethet.

Ideális fogkefe

A fogkőképződés megelőzésének feltétele a rendszeres fogmosás. Ez minimum napi két alkalmat jelent, az egyik alkalom pedig legalább 2-3 percig tartson. Nem mindegy azonban, hogy milyen eszközökkel történik a tisztítás. A fogkefék széles kínálatából érdemes az egyenes nyelű, kis fejrésszel rendelkező fogkefét választani, melyen az egyenlő hosszúságú, puha sörték sűrűn rendeződnek. Az ilyen típusú fogkefe sokkal könnyebben irányítható, mint a flexibilis, és anélkül tisztít, hogy roncsolná a fogat vagy az ínyt, szemben a kemény sörtéjű kefével. Általában egy-egy fogkefe használati ideje körülbelül két hónap, utána érdemes lecserélni.

Helyes fogmosó technika

Minden fogmosás alkalmával meg kell tisztítani az összes fogfelületet. A fogkőképződés szempontjából különösen fontos figyelni a fogak közötti résekre, valamint a hátsó fogakra, mert ezeken a helyeken szokott a legtöbb lepedék megtapadni. A fogkefe a fogínnyel nagyjából 45 fokos szöget zárjon be, és finom, rázó mozdulatokkal érintkezzen a fogfelülettel. Nem szabad keresztirányban súrolni, sem erősen nyomni, mert ilyenkor sérülhet a fogzománc.

A fogak közötti rések tisztításához célszerű fogselymet használni, illetve ma már kapható kimondottan fogkő eltávolítására szolgáló kefe is. A fogkőképződés megelőzésének érdekében hasznos lehet a szájöblítő oldatok alkalmazása is, melyek elpusztítják a szájüregbe kerülő káros baktériumokat. A fogmosás eredményéről meggyőződhetünk egy ún. plaque-festő tabletta elrágásával, melynek hatására elszíneződik a visszamaradt lepedék.


close