Fogászati probléma és reflux

A fogászati problémák közül az egyik leggyakoribb a fogerózió kérdése, melyről talán kevesebb szót hallani a médiában, mint a fogszuvasodásról, pedig ugyanolyan káros folyamatról van szó.

A következő cikkben a fogerózió és a refluxbetegség kapcsolatáról olvashat; érintjük azt is, milyen egyéb okai lehetnek még a fogak eróziójának.

A fogerózió fogalma

A fogeróziós, más néven saverózió, egy nem visszafordítható folyamat, melynek lényege a fogzománc állományának vesztése kémiai károsodás következtében, és nem bakteriális okok miatt. Amerikai adatok szerint(1) az 5-17 éves korosztály tagjai között a fogerózió számít a leggyakoribb krónikus betegségnek.
Sajnos a savas erózió nem kap elég figyelmet, a nem megfelelő étkezési és környezeti hatások fogzománcra kifejtett agresszív hatását még a társadalom ma is alulbecsüli. A fogerózió a folyamat elején a zománcot érinti, de ha a folyamat halad előre, akkor a dentin is károsodni fog.

A refluxbetegség

A refluxbetegség lényege az, hogy a nyelőcső alsó záróizma elégtelenül működik, ennek következtében a savas (ritkábban a savas-epés) gyomortartalom a nyelőcsőbe visszajut, sőt a magasabb anatómiai képletekbe is eljut, így a szájüregbe is. Ennek eredményeként a sav irritáló, maró hatása a fogzománcot is kikezdi, és elindítja a kóros folyamatokat, melynek vége akár a fog elvesztése is lehet. Refluxbetegségre hajlamosíthat a nagy hasűri nyomás, a túlsúly vagy például terhesség következtében, a szoros ruházat, a nem megfelelő étkezés, stb.

A refluxbetegség okozta fogerózió megelőzése

Egyrészt magát az alapbetegséget, azaz a refluxbetegséget kell kezelni. Erre vannak életmódbeli tanácsok, például a panaszt okozó ételek kerülése, speciális reflux-diéta, a testsúly optimalizálása, a szoros ruházat kerülése, az ágy fejvégének megemelése a gyomortartalom visszacsorgásának elkerülése miatt, illetve fontos, hogy étkezés után a beteg sétáljon, még ne feküdjön le. A gyógyszeres kezelés alapját a protonpumpa-gátlók képezik, de egyéb szerek közül is választhatunk. Például azonnal hatást jelentenek az antacidumok, és szintén fontosak a prokinetikumok is, melyek a megfelelő irányú gyomorperisztaltikát segítik elő. A fogápolás is nagyon fontos, erózióvédő készítmények használata javasolt, speciális szájvíz és fogkrém is vásárolható a savas erózió kivédése céljából.

Dr. Csuth Ágnes


close