Ilyen a jó műfogsor

Műfogsor jellemzően akkor készül, ha valaki a foghiány miatt már nem tud rágni és harapni, koronákkal és pótlásokkal pedig már nem megoldható a probléma. De milyen az ideális műfogsor?

A műfogsor akkor jó, ha esztétikus, visszaadja a rágásképességet, és biztosítja a megfelelő hangképzést is – de ez még nem minden.

Bár a betegeknek jellemzően az esztétikai szempontok a legfontosabbak, orvosi szemszögből a rágásképesség helyreállítása az elsődleges feladat. Ha az nem adott, akkor a rágás elégtelensége miatt nagyobb lesz az emésztőrendszeri problémák rizikója is.

Műfogsor és a hangképzés

A hangképzést azért kell kiemelni, mert sokan nem tudják, hogy a fogazat mennyire fontos szerepet játszik a hangok képzésében, és csak megfelelő műfogsorral lehet újra tiszta.

Műfogsor külleme

Persze a fogsor külleme is kulcskérdés, fontos, hogy passzoljon viselője karakteréhez. Hogy az adott legyen, érdemes a fogorvosnak és a fogtechnikusnak olyan fényképet adni, amin még látszik az eredeti fogsor. Ez azért jó megoldás, mert általa nagyobb eséllyel állítható vissza az arc eredeti harmóniája. A színválasztással óvatosan kell bánni, az eredeti adottságoktól ott sem szerencsés elrugaszkodni. Aki azt teszi, annak hófehér műfogsora természetellenes lesz, nem pedig megnyerő.

Ami a fogak anyagát illeti, azok a legtöbbször műanyagok, és az újfajta technikáknak köszönhetően pedig sokkal esztétikusabbak, mint elődeik. További előnyük a porcelánnal szemben az, hogy könnyebbek és sokkal tartósabbak, nem pattannak vagy törnek el.

Az íny is számít

A fogsorban nem csak a fogak fontosak, hanem az íny is: annál is nézni kell, hogy színe harmóniában legyen az eredetivel. Ez a műanyagból készült elem úgy lesz a lehető legtermészetesebb. Fontos az is, hogy a műfogsor jól illeszkedjen, ugyanis ha mozog és rosszul fekszik, akkor irritációt okozhat a szájban.

Miatta megjelenhetnek sebek is, melyek el is fertőződhetnek. Emiatt fontos az, hogy a protéziseket néhány évente igazítani kell. Erre akkor is szükség van, ha készítésekor tökéletes volt, ugyanis a folyamatos csontveszteség miatt a műfogsor nem illeszkedik mindig pontosan.


close