Fogcsikorgatás (bruxizmus)

Fogcsikorgatásról akkor beszélünk, ha az alsó és a felső fogsort a rágóizmok segítségével nem tudatosan működtetjük. A jelenség általában éjszaka tapasztalható, gyakoribb probléma a gyerekek és a fiatalok körében.

Az alábbiakban részletesen olvashat a fogcsikorgatás okairól, következményeiről, illetve kezeléséről.

A fogcsikorgatás okai és következményei

Fogcsikorgatás esetén az éjszaka nemcsak a pihenésről szól, a szervezetünk ilyenkor dolgozza fel az egész napos megterhelést és az ezzel járó feszültséget, stresszt. Előfordulhat azonban, hogy a hátterében a fogakat vagy az állkapcsot érintő káros elváltozás áll. Ha a két fogsor nem tud rendesen illeszkedni, éjjel az állkapocsízület nem tud ellazulni, keresi azt a nyugalmi pozíciót, amiben megpihenhet.

Fogcsikorgatás közben jelentős megterhelés nehezedik a fogakra. Hatására a frontfogak élei lekopnak, tartós fogcsikorgatás esetén letörhetnek. Ha a probléma huzamosabb ideig fennáll, minden fognál tapasztalhatóvá válik a kopási folyamat. A fogak károsodása a fogcsikorgatásnak csak az egyik lehetséges következménye. A fizikai terhelés hatására károsodik a fogzománc, mely ugyan fogaink legkeményebb szövete, de a szorítás kapcsán fellépő erők hatására mikrorepedések, apró törések alakulnak ki a fogzománcban. Ez a fog károsodását vonja maga után, érzékennyé válik, elszíneződik, később oly mértékben pusztulhatnak a szövetek, hogy akár tömésre, pótlásra is szükség lehet. A páciensek gyakran panaszkodnak füldugulásra, tarkótáji vagy nyaki feszülésre, illetve fájdalomra a halánték vagy a hát területén. Akár migrénes állapot is kialakulhat.

A fogcsikorgatás kezelése

A hálótárs számára is kellemetlen probléma megoldása fogorvosi ellenőrzést igényel. Egyszerűbb esetben az állkapcsok optimális záródását egy korona vagy egy tömés akadályozza. A kialakult helyzet miatt előfordulhat, hogy a páciensnek fogszabályzó viselését javasolják. A kezelés állhat harapásemelő, fogvédő sínek alkalmazásából is, de a súlyos esetek szájsebészeti beavatkozást tesznek szükségessé. A tökéletes korrekció érdekében olykor elengedhetetlen, hogy az eltérő szakterületek orvosai összedolgozzanak, például a szájsebész, a fogszabályzó orvos, illetve az esztétikai fogorvos. A fogzománc károsodásának kivédésére javasolt erózióvédő termékeket használni, melyek gátolják a fogzománc károsodását, azáltal, hogy beépülnek a fogzománcba és ellenállóbbá teszik azt. Az ellenálló fogzománc megakadályozza, hogy a fog szövetei a káros hatások következtében pusztuljanak, illetve az oly gyakori fogérzékenység ellen is alapvetően fontos.

Ha a fogcsikorgatás a feldolgozatlan stressz következménye, nap közben érdemes időt szánni a relaxálásra, illetve elsajátíthatók bizonyos konfliktuskezelő technikák is.


close