Fogkő

A fogkő a fogakon található lepedék elmeszesedésével alakul ki. Súlyos betegség elindítója is lehet, ezért érdemes rendszeresen eltávolítani.

A továbbiakban leírjuk a fogkő jellemzőit, eláruljuk, milyen problémákat okozhat, és hogyan lehet eltávolítani.

A fogkőről általában

A fogkő nem csupán ránézésre jelenthet problémát, hanem súlyosabb fogágy-betegségek kiváltója is lehet. Fogkő tartós jelenlétében az íny hosszú távon visszahúzódhat, vagy el is sorvadhat.

A fogkő a felnőtt lakosság körében általánosan megfigyelhető jelenség, amely során az étkezések közben a fogak, protézisek és egyéb pótlások felszínén képződik egy vékony, alig észrevehető, színtelen plakkréteg. A frissen megtisztított fog esetében 20 perccel az alapos fogkefés mosást követően beindul a plakk-képződés, amely savas kémhatást okoz a szájban, s hosszú távon a fogzománcot rongálja, valamint fogszuvasodás kialakulásához vezet.

A réteg jórészt oldott ételmaradékból képződik, amely így a baktériumok kiváló táptalaja. A lerakódásréteg a későbbiekben foszfát és kálium jelenlétében (amelyek a nyálban is megtalálható ásványi anyagok) folyamatosan keményedik, majd elmeszesedik. Utóbbi stádiumot szokás fogkőnek nevezni.

A fogkő kellemetlen szájszagot is okozhat

A fogkő több helyen is előfordulhat. Megjelenhet az íny alatt és felette is. Elsődleges előfordulási helye a nyálmirigyek nyílásai közvetlen közelében található: általában a felső-oldalsó fogak – a kis valamint nagy őrlők – külső, illetve az alsó-elülső frontfogak, a metszők és szemfogak, belső, nyelv felőli felszínén.

A fogkő hozzájárulhat az íny gyulladásos állapotához, amely megduzzadhat, élénkvörös színt vehet fel, étkezések közben, fogmosás során vagy teljesen spontán módon is vérezhet. Az ínygyulladás kellemetlen velejárója szájszag is lehet.

A fogkő először puha, világos és sárgás színű. Később barna árnyalatot vehet fel, és megkeményedhet. Ekkor már folyamatos növekedésnek indulhat, valamint fogmosással már nem lehet fogainkról eltávolítani. A fogkő kialakulásában mind az örökletes tényezők és személyes hajlam, mind a fogápolási szokások és a dohányzás szerepet játszanak. Egyénenként változó, hogy eltávolítás után újraképződik-e, és ha igen, milyen gyorsan.

Fogkő: a fogak kihullásához is vezethet

Fogkő jelenlétében állandósulhat a fogíny gyulladásos állapota. Ilyenkor az íny visszahúzódik és elsorvad. Kezeletlen fogkő esetében a gyulladás – fogak gyökerei mentén – átterjedhet az állkapocsra, meglazíthatja a fogakat, amelyek fizikai behatásokra (meleg, hideg, kopogtatás) érzékennyé válhatnak, és akár ki is hullhatnak.

A fogkövet fogorvosi beavatkozás során kell eltávolítani. Az eljárás úgynevezett szónikus vagy ultrahangos depurátorral történik, amelyek magas frekvenciájával a fogak felszínén mozgatva elaprózzák a jelenlévő fogkövet.

Ha a fogkő az íny alatti területre tapadt, speciális gyökérsimító eszköz használata válhat szükségessé, mivel a fogkövek ez esetben erősebben kötődnek a foghoz. A beavatkozás ekkor jóval időigényesebb, legtöbbször helyi érzéstelenítésben végzik.

Speciális paszták, valamint kefék alkalmazásával a fogfelszínek egyenetlenségei is eltüntethetők, az úgynevezett intraorális homokfúvásos módszer segítségével pedig a legapróbb elszíneződések is kezelhetők.


close