A kismama szájápolása

A terhesség alatt változik a test, ez alól a száj sem kivétel. A megfelelő szájápolás elengedhetetlen, mivel a hormonszint növekedésének hatására fogászati problémák alakulhatnak ki.

Az alábbiakban az egyik leggyakoribb terhesség alatt jelentkező szájproblémáról, a fogínygyulladásról és annak komplikációiról olvashat, továbbá a terhes nők szájápolásához talál útmutatót.

Fogínygyulladás a terhesség alatt

Az egyik leggyakoribb terhesség alatt jelentkező probléma a fogínygyulladás, amely általában az első vagy második trimeszter idején alakul ki. Tünetei közé tartozik a fogíny vérzése, duzzanata, kivörösödése, érzékenysége.

A megfelelő szájápolás a magzat számára is fontos. Egyes kutatások alátámasztják, hogy a súlyos ínybetegségek, gyökérhártya-gyulladások, koraszüléshez és alacsony születési súlyhoz vezethetnek. A gyökérhártya-gyulladás a fogínygyulladás egyik súlyos formája, amely a fogakat tartó csontokat és rostokat támadja. Tünetei közé tartozik a fogínyvérzés, foghullás, gyulladás.

Tippek a megfelelő szájápoláshoz terhesség alatt

  • A jó szájhigiénia alapvető feltétele a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Különösen fontos fogorvoshoz menni fogfájás, fogínyvérzés vagy gennyezés tapasztalásakor, mivel ezek gyulladást jeleznek. A gyulladás a szájból átterjedhet a test más részeibe és komplikációkat okozhatnak, például vetélést is.
  • A fogkő eltávolítása érdekében naponta legalább kétszer fogat kell mosni.
  • Ajánlatos naponta fogselymet használni. A fogselyem segítségével eltávolítható az ételmaradék azokról a helyekről, ahová a fogkefe nem ér el.
  • Az antimikrobiális szájvíz használatával megelőzhető a fogínygyulladás.
  • A nyelvet is naponta át kell kefélni a baktériumok eltávolítása érdekében.
  • Tápanyagban gazdag, egészséges rágcsálnivalók fogyasztása ajánlott, melyek bővelkednek kalciumban, B12- és C-vitaminban. A vitaminok megőrzik a fogíny és a fogak egészségét. Kerülendő a cukrot tartalmazó nassolnivaló.
  • Ha fogmosáskor hányinger-érzet jelentkezik, fogkrémet kell váltani.

close