Foghúzás után

A foghúzás után a seb gyógyulására számíthatunk, de kísérheti ezt fájdalom és arcduzzanat is. Ilyen esetekben is adott a lehetőség a fájdalomcsillapításra, kérjük fogorvosunk segítségét.

A továbbiakban leírjuk, mit tilos, és mit szabad tenni foghúzás után, milyen kísérő tünetekre kell számítanunk, meddig tartanak ezek, és hogyan moshatunk fogat.

A seb gyógyulni kezd

A seb általában sárgás-szürkés színnel gyógyul, normális jelenségnek számít. Foghúzás után mintegy két napig nem ajánlott tejtermék és tömény alkohol fogyasztása. Szintén kerülendő a nehéz fizikai munka, ám a sportolás és testedzés úgyszintén a kerülendők kategóriájába tartozik. Ezek az óvintézkedések fokozottan érvényesek, ha a fogat a felső állcsontból távolították el, mivel az arcüreg nagyon közel van, így az meg is nyílhat, és az arcüreg is felülfertőződhet.

Foghúzás után duzzanat jelentkezhet

Az arcüreg megnyílása úgy nyilvánul meg, ha orrfújás közben szelelés, a sebnél buborékképződés tapasztalható. Ilyenkor ajánlatos azonnal fogorvoshoz, vagy még inkább szájsebészhez fordulni a nyílás bezárása érdekében. Az orvos emellett antibiotikumos kezelést is javasolhat.

Foghúzás után az arc sok esetben megduzzadhat, amely hideg vizes borogatással, jegeléssel kívülről enyhíthető.

Amikor elmúlik a foghúzás előtt kapott érzéstelenítő hatása, kellemetlen, akár fájdalmas érzés jelentkezhet, ám ez természetes jelenségnek számít. Ilyen esetekben fájdalomcsillapító bevétele ajánlott. Ha az orvos antibiotikumot rendelt, ezt legalább öt napig szedni kell. Ha allergiás reakció, hasmenés, vagy más kellemetlen mellékhatás jelentkezik, érdemes konzultáli az orvossal az antibiotikum szedésének befejezéséről.

A dohányzóknak ajánlatos a foghúzás után legalább egy óra hosszáig nem rágyújtani, és a későbbiekben is lehetőleg kevesebbet dohányozni, mert az lassíthatja a seb gyógyulását.

A zsibbadás elmúlása után használjuk a másik oldalt, óvatosan lehet enni, és a fogmosást sem szabad hanyagolni. A foghúzás helyének szomszédos fogait óvatosabban kell tisztítani, tilos a seb dörzsölése, illetve 2-3 napig a szájvíz, és szájzuhany használata is kerülendő.

Fájdalom – egy héttel a húzás után is természetes

A foghúzás után a fájdalom egy hétig eltarthat. A fogorvos gyógyszerrel átitatott gézcsíkot tehet a sebre, így enyhítve a fájdalmat. A soft lézeres kezelés is hatásos lehet, de jelenleg csak kevés fogorvosi rendelőben érhető el.


close