Fogbetegségek

A továbbiakban bemutatunk számos olyan fog- és ínybetegséget, amely kisebb vagy nagyobb mértékben veszélyeztetheti fogaink egészségét.

A fogínygyulladás az egyik leggyakoribb fog körüli (periodontális) betegség, melyet az íny gyulladása, duzzanata és vérzése jellemez. A naponta történő, helyesen végzett fogmosás és fogselyemhasználat segítségével, valamint rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel megelőzhető a fogínygyulladás. Ínyvérzés vagy duzzanat esetén azonban fogorvoshoz kell menni.

Az ínsorvadás az íngyulladás súlyosabb formája. Lehet, hogy nem okoz panaszt, de ne hanyagoljuk el, mert súlyosabb esetben ínysorvadáshoz és a fogak elvesztéséhez vezethet.

A fogágy-betegség (azaz a parodontitis) egy bakteriális fertőzés, ami elpusztítja a fogakat helyükön tartó szövetstruktúrát. Komolyan veendő fogbetegség, mert már kevés tünet megléte is hamar a fog elvesztéséhez vezethet.

A fogszuvasodás gyakori probléma. A szájban lévő baktériumok a nyálban lévő fehérjékkel összekeveredve lepedéket alkotnak, majd olyan savat termelnek, amelyek károsítják a fogzománcot. A fogszuvasodás kezdetben tünetmentes, később azonban a fog betömését teheti szükségessé.

A magas savtartamú ételek és italok gyakori fogyasztása a fogzománc károsodásához vezet. Ezt nevezzük saveróziónak. Korai szakaszban a folyamat visszafordítható, de ha nem védekezünk, és a savas hatás továbbra is fennáll, a fogak megkopnak, elvékonyodnak, érzékennyé válnak.


close