Fogínyvérzés okai, kezelése

A fogínyvérzés gyakori probléma, gyógyszerek mellékhatásaitól egészen a leukémiáig, rengeteg oka lehet. Leggyakrabban fogínygyulladás idézi elő.

A fogínyvérzéssel érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, hogy fény derüljön a probléma kiváltó okára, és idejében megkezdődhessen a kezelés.

Sérülés, hormonok, mellékhatás

Előfordulhat, hogy a fogínyvérzést nem betegség vagy szervi baj, hanem valamilyen körülmény okozza. Ilyen például a fogíny sérülése (például fogselymezés miatt), terhesség alatti hormonális változások, C vagy K-vitamin hiánya, illetve bizonyos gyógyszerek (például fájdalomcsillapítók) vagy terápiák (sugárzás, kemoterápia) mellékhatásaként is megjelenhet. Ezen kívül vérezhet az ínyünk akkor is, ha túl forró ételt eszünk, és megégetjük az ínyünket.

Fogyínygyulladás és fogágybetegség

Több betegség is okozhat ínyvérzést, ezek közül a leggyakoribb a fogínygyulladás, vagy súlyosabb esetben fogágybetegség. A fogínygyulladás akkor alakul ki, ha nem figyelünk kellőképpen a szájhigiéniára, és elszaporodnak fogaink között a mikroorganizmusok. Ha nem kezeljük a gyulladást, átterjedhet az állkapocsra, ekkor már fogágybetegségről beszélünk, amely már a fogak elvesztésével is járhat.

Egyéb betegségek

Fogínyvérzéssel járhatnak még különféle más megbetegedések, mint például a cukorbetegség, bizonyos szívproblémák, máj- vagy vesegondok. Ide tartoznak a vérzési rendellenességek is, mint például a leukémia vagy a vérzékenység.

Az ínyvérzés kezelése

Az egészséges íny nem vérzik, ezért fontos, hogy ha gyakran tapasztalunk fogínyvérzést, forduljunk orvoshoz, hogy mielőbb fény derüljön a vérzés okára. Mi magunk a legtöbbet a helyes fog- és szájápolással tehetünk, amelynek legfontosabb része a megfelelő technikájú, napi rendszerességgel végzett fogmosás. Ezen kívül fontos a dohányzás elhagyása, a nassolás elkerülése, és hasznos lehet a fogkő eltávolítása is.


close