Foghúzás utáni gyulladás

Hogy foghúzás után ne alakuljon ki gyulladás, legalább 15 percig szorítsuk a fogorvostól kapott géztampont. Ne szívogassuk a foghúzás helyét, ne is öblögessünk, mert így nem tud kialakulni a kihúzott fog helyén a vérdugó.

A vérdugó kialakulása fontos lépése a gyógyulásnak, ha ezt szívogatással, vízzel kimossuk a sebből, később indul be a gyógyulás, s a fog helyén fájdalmas gyulladás alakulhat ki.

A kihúzott fog helyén általában sárgás-szürkés színű seb jelenik meg, ez az elvárt, normális folyamat. Hogy a lehető leggyorsabb legyen a gyógyulás, két napig nem ajánlott tejtermék, és tömény alkohol fogyasztása.

Kerülni kell a nehéz fizikai munkát, és a sportolás és a testedzés is tiltólistára kerül pár napra. Különösen ügyelni és vigyázni kell, ha a gyulladt fogat a felső állcsontból húzták ki, mivel az arcüreg nagyon közel helyezkedik el, így rosszabb esetben meg is nyílhat, és felülfertőződhet, begyulladhat.

Erre utalhat, ha orrfújás közben szelelést tapasztalunk, a sebben buborékok jelennek meg. Ilyenkor esetben azonnal forduljunk fogorvoshoz vagy szájsebészhez, mert a nyílást azonnal be kell zárni, nehogy gyulladás alakuljon ki.


close