Implantátum beültetése előtt

A fogbeültetést megelőző teendők sora alapos tájékozódással kezdődik: ha ilyen típusú fogpótlást tervezünk, jó szakembert kell találnunk, hiszen a hibásan tervezett és/vagy rosszul kivitelezett implantációs eljárás, valamint rossz minőségű implantátum egyaránt kockázatos lehet.

Magát a műtétet részletes tervezés és fogászati vizsgálat előzi meg. A vizsgálat során a pótlandó foghiányon kívül felmérik a teljes szájüreg állapotát, és megállapítják, hogy az állcsont alkalmas-e az implantátum befogadására.

A tervezési szakaszban kikérdezik a pacienst valamennyi betegségéről, gyógyszerszedéséről, allergiájáról is – egészségi állapotától függően belgyógyászati kivizsgálásra is szükség lehet.

Ellátatlan fogászati problémák kezelése

Ha ellátatlan fogászati problémákkal (kezeletlen fogszuvasodás, fogbetegség), rossz állapotú koronákkal, hidakkal rendelkezik, a műtét csak ezek ellátása után jöhet szóba, alapos szájhigiéniai kezelésre – fogkőeltávolítás, alapos fogtisztítás – pedig minden esetben szükség van.

Fogpótlás tervezése

Amennyiben a fogak rendben vannak, és az egyéb vizsgálatok alapján sem merül fel ellenjavallat, elkezdődhet az beültetett fogpótlás megtervezése: a folyamat számítógépes modellezés segítségével zajlik.

A beültetés sikerének feltétele, hogy a műtét előtt és után ne álljon fenn gyulladás. Ennek érdekében végzik az előzetes kezeléseket, de a paciens felelőssége, hogy megtegye a kezelőorvosa által előírt megelőző lépéseket (szájfertőtlenítő használata, megelőző antibiotikumos kezelés megkezdése).

További, ajánlott tartalom: Fogimplantátum – mikor indokolt?


close