Fogerózió

A fogzománc a fog koronai részét borító kemény szövet. Szervezetünk legkeményebb és legellenállóbb anyaga, mely a fog külső rétegét alkotja. Alatta helyezkedik el a puhább állományú dentin, amely a zománc sérülésekor a felszínhez közelebb kerülve érzékennyé válhat.

Saverózió

A magas savtartamú ételek és italok gyakori fogyasztása a fogzománc károsodásához vezet. Az erózió folyamán a zománcszövet ásványi anyag tartalma csökken, a zománc fénytelenné válik, veszít fehérségéből és felpuhul. Korai szakaszban a folyamat visszafordítható, de ha nem védekezünk, és a savas hatás továbbra is fennáll, a fogak megkopnak, elvékonyodnak, érzékennyé válnak. Az elváltozás általában először a felső metszőfogakon jelentkezik.

Mi okozza az eróziót?

A legnagyobb veszélyt a magas savtartalmú ételek és italok jelentik. Egyes gyümölcsöknek, mint pl. citromnak, narancsnak, kivinek, grapefruitnak, vagy akár az almának is magas a savtartalma. A fogzománcra veszélyes lehet a bor, és a savanyított termékek is, de legjobban a szénsavas, cukrozott üdítők és energiaitalok károsítják. Az otthon préselt gyümölcslevek egészségesebbek a dobozos termékeknél, mivel nem tartalmaznak hozzáadott savakat. A saverózió veszélyét bizonyos betegségek, pl. reflux, bulimia, vagy néhány gyógyszer is növelik.
A saveróziót nemcsak az befolyásolja, hogy milyen terméket fogyasztunk, hanem az is, hogy fogaink milyen gyakran és milyen koncentrációban érintkeznek savakkal.

Hogyan védekezhetünk?

Természetesen nem kell lemondanunk az egészséges, naponta többszöri étkezésről, de néhány óvintézkedéssel megelőzhetjük a saveróziót.

  • Kerüljük a cukrozott, szénsavas italok fogyasztását!
  • Gyümölcsleveket szívószállal, és ne hosszú ideig igyunk!
  • Étkezés után jótékony hatású lehet egy falat sajt elfogyasztása és a szájüreg kiöblítése. Az alma nem helyettesíti a fogmosást.
  • Magas savtartalmú ételek, italok fogyasztása után várjunk egy órát a fogmosással, hogy a nyál kalcium- és foszfortartalma regenerálni tudja a zománcot!
  • Cukormentes rágógumi fokozza a nyálelválasztást és visszaállítja a szájüreg egészséges pH értékét.
  • Fogmosáshoz használjunk puha sörtéjű fogkefét!
  • Rendszeresen ellenőriztessük fogainkat! Kezdetben a saverózió hatását nem észleljük, hiszen a fog érzékenysége csak később alakul ki.
  • Válasszunk megfelelő fogkrémet és szájvizet! A legújabban kutatások alapján kifejlesztett fogkrém (Elmex) aminfluorid tartalma védőbevonatot képez a fogak felületén, és segít visszaépíteni az elveszett ásványi anyagokat a fogzománcba.
  • A szájápolást egészítsük ki szájvíz (Elmex) használatával. Az ónklorid és aminfluorid hatására a fogak felületén képződött védőréteg megvédi a fogakat az erózióval szemben. Beépülve a fogzománcba ellenállóvá teszi a behatásokkal szemben. Az egyedülálló hatóanyag- kombinációnak köszönhetően megelőzhető a fogzománcvesztés, és a fog ellenállóvá válik. Fogmosás után esténként legalább fél percig öblögessen a szájvízzel, utána ne nyelje le, és ne igyon vizet. A fogkrém és szájvíz együttes, tartós hatása hatékony védelmet nyújt a fogaknak.

Szenteljünk fokozott figyelmet gyermekeink fogazatának, hiszen a fogerózió már a tejfogakat is érintheti!

Dr. Varga Éva


close