Bölcsességfog fájdalom

A bölcsességfog előtörése fájdalommal járhat. Ha a fognak csupán egy csücske bújik elő, vagy a túl kemény íny miatt nem tud áttörni, cirkumcisiót alkalmaznak?

Miért fáj a bölcsességfog?

Gyakran találkozunk azzal a helyzettel, amikor a fog egy csücske már előtört, de a többi része még hosszú ideig nem bújik elő. Ebben a helyzetben nagyon oda kell figyelni a szájhigiénére, hiszen az íny és a fog között könnyen megtelepedhet az ételmaradék, és mellé a baktérium, ami miatt begyullad az érintett terület.

A nehezen tisztítható részeket kis fejű fogkefével lehet csak elérni, és mindenképpen szükséges kiegészíteni a szájápolást valamilyen szájöblítő oldattal is.

Mi a cirkumcisió?

Ha a bölcsességfog helyzete megfelelő és van számára elegendő hely, de a fog felett lévő íny túl kemény, és nem tud áttörni a fog, akkor jó hatású lehet, ha úgynevezett cirkumcisiót végez az orvos.

Ez azt jelenti, hogy a fogorvos levágja a fog felett lévő ínyrészt, ezáltal kiszabadítva a fogat, ami így már sokkal jobban tisztítható. Gyakorlatilag meggyorsítjuk a fog előtörését, ezáltal rövidül a fájdalmas időszak.


Tünetek

close