Fogínygyulladás kezelése

A fogíny gyulladása nagyon elterjedt fogászati megbetegedés, vörös vagy lila, érzékeny ínnyel, ínyvérzéssel, kellemetlen lehelettel járhat, lehet akut vagy krónikus.

Mivel a kezeletlen krónikus fogíngyulladás növelheti a különböző szívbetegségek, a diabétesz és az agyvérzés kockázatát, ezért érdemes komolyan venni. Kezdetben jól reagál az otthoni kezelésre is.

Öblögetés: gyógyít és megelőz

A rendszeres, naponta akár többször végrehajtott öblögetés több betegség, így a fogínygyulladás megelőzésében és gyógyításában is segíthet, a kérdés csak az, milyen olajat használunk. Ha gyorsan szükség van a segítségre, a konyhában nagy valószínűséggel találhatunk olívaolajat vagy kókuszolajat, amelyek ínybetegségek ellen nagyon hatásosak. Ráadásul a kókuszolaj a plakk (fogak felszínén kialakult lepedék) eltávolítására is alkalmas, amely a fogínygyulladás egyik okozója.

Gyógynövényekkel a fogínygyulladás ellen

Hatásosak lehetnek még a különböző gyógynövényekből készült olajak és kivonatok, mint például az aloe vera leveléből kipréselt nedv, amelynek regeneráló és antibakteriális hatása is van. Hasonló eredményt érhetünk el a zsályával is, amelyet kétféle módon is használhatunk: ihatunk zsályateát, vagy tinktúrával be is dörzsölhetjük fájó ínyünket. A szegfűszegolaj pedig nemcsak az ínygyulladás, hanem fogfájás és fekélyek ellen is hatásos.

Fogínygyulladás mint gyógyszermellékhatás

Előfordulhat, hogy a fogínygyulladást egy általunk szedett gyógyszer okozza, ebben az esetben konzultáljunk orvosunkkal, hogy mivel lehetne helyettesíteni az adott szert.

Fogínygyulladást okozó hatóanyagok például a nifedipin, a cyclosporin és a fenitoin, illetve a különböző kalciumcsatorna blokkolók.


close