A fogpótlás lehetőségei

Vannak olyan esetek, amikor bármennyire is igyekszik a fogorvos, nem lehet megoldani a fog megtartását, és azt el kell távolítani. A foghíjas mosoly azonban nem esztétikus és nem is egészséges. Milyen fogpótlási lehetőségek vannak?

A különböző fogpótlási lehetőségeket két nagy csoportba oszthatjuk: az egyik típust (a műfogsorokat) eltávolíthatjuk a szájból, a másikba tartozó fogpótlások azonban állandóan a szájban maradnak, és a többi foghoz, vagy akár az állkapocshoz rögzítik őket.

Bármilyen fogpótlási lehetőségre van is szükség, ezeknek a legfőbb szerepe a harapási, rágási képesség visszaállítása. Emellett a fogpótlások az önértékelésre, önbizalomra is nagy hatással lehetnek.

Műfogsor

A műfogsor lehet részleges vagy teljes, illeszkedhet az ínyre vagy a szájpadlásra. A műfogsorra akkor lehet szükség, ha több, egymás melletti fog hiányzik (vagy akár az egész fogsor állapota indokolja ezt). A műfogsor hátránya, hogy kényelmetlen lehet, alászorulhatnak ételmaradványok, nem könnyű megszokni. A rosszul beállított műfogsor számos szájüregi probléma, például az afták kialakulásának esélyét is növeli.

Ajánlott cikkünk e témában: műfogsor rögzítése

Fogpótás: korona és híd

A korona és a híd állandó fogpótlások. A híd esetében a hiányzó fog pótlására szolgáló műfog vagy műfogakat a többi foghoz rögzítik, például ragasztással. A korona általában egy-egy fog pótlására szolgál, és a leginkább egy kis „sapkához” hasonlítható. A pótlásokat mindkét esetben a páciens fogsoráról vett pontos mintavétel előzi meg, és a műfogakat illesztés után általában még be is csiszolják, hogy semmilyen problémát ne okozzanak, például harapáskor.

Fogimplantátum

Az implantátumok lényege, hogy azok közvetlenül az állkapocs csontjához illeszkednek, így sokkal erősebbek és tartósabbak, mint egyéb fogpótlási lehetőségek. Mivel ahhoz, hogy pontosan illeszkedjenek, nagyon körültekintő előkészítő munkálatokra van szükség, az implantátumok „készítése” jóval hosszabb ideig tart, a páciensnek esetenként gyógyszert is kell szedni, az implantátum beillesztése pedig komolyabb szájsebészeti műtét, melynek jelentős kockázatai is lehetnek.

Azonban az implantátumok szinte észrevehetetlenek, tartósak, és esetenként olyan elváltozásokat is helyre lehet állítani a segítségükkel, melyeknél nemcsak a fog, de például az állkapocs egy része is sérült (például baleset vagy daganatos betegség miatt).


close