Fogváltás gyerekeknél

A fogváltás gyerekeknél átlagosan 6 éves korban kezdődik és 13 éves korig tart. Hogy a fogváltás problémamentes legyen, ajánlatos az első fogváltás után egy évvel felkeresni a fogorvost.

Összesen 32 maradandó fogunk van. A bölcsesség fogak kivételével 13 éves kor előtt már áttörnek a maradandó fogak. Közülük először általában az első őrlőfogak és a középső metszőfogak jelennek meg. Az alsó fogsor első két foga, vagyis a középső metszőfogak, az első megjelenő tejfogak, így először ezek hullanak ki, és a helyükre nőnek az első maradandó fogak. Ez általában 6-7 éves korban történik. Az első őrlőfogak is áttörnek 6-8 éves korban.

12 éves korra a legtöbb tejfog kihullik vagy mozogni kezd. A fogváltás azonban egyénenként változó, vagyis egyes esetekben korábban, máskor később következik be. A nagyon korai fogváltás azonban problémákhoz vezethet, mivel a tejfogak fenntartják a helyet, amíg a maradandó fog teljesen kialakul és kibújik. A túl sokáig megmaradó tejfogak szintén megnehezíthetik a maradandó fogak kialakulását.

A gyerekeknek ajánlatos felkeresni a fogorvost az első maradandó fog áttörése utáni első évben. Legkésőbb iskolakezdés előtt fogorvoshoz kell vinni a gyereket.


close