Bölcsességfog okozta fogtorlódás

Sokan azt gondolják, hogy a fogsor a bölcsességfogak miatt torlódik, pedig az erről szóló kutatások nagyon ellentmondásosak.

Mit lehet tudni erről a kérdésről és kell-e tartani attól, hogy a bölcsességfogak miatt kócolódik össze a fogsor?

Bár ellentmondásos, hogy a bölcsességfogak miatt, azok kinövésekor a többi fog torlódik-e, az általános vélemény szerint nem.

Fogtorlódás okai – a szakértő válaszol

„Sokan kutatták ezt a kérdést, és ellentmondásosak a vélemények. Többek között vizsgálták azt is, előtöréskor milyen erővel tolja a bölcsességfog a fogazatot. Arra jutottak, hogy a növekedés ereje nem elég ahhoz, hogy önmagában torlódást okozzon a frontfogak területén. Ma a szakma azon a véleményen van, hogy nem pusztán emiatt torlódnak a fogak, a bölcsességfogak növekedése csak egy kiváltó ok a sok közül” – mondja dr. Kozma Eszter Réka. A fogszabályozó fogszakorvos kiemeli, hogy a vizsgálatok leggyakrabban az alsó frontfogak elmozdulására vonatkoznak, mert a változás ott lehet a leglátványosabb.

Beszámol arról is, hogy 2014-ben készült egy olyan összegző elemzés, amely a korábbi tudományos eredményeket vizsgálta. Abból szintén az derült ki, hogy az elemzett cikkek szerzőinek véleménye nem egyezik, nem egyértelmű, hogy a bölcsességfogak okoznak-e torlódást. Abban ugyanakkor egyértelműen állást foglalnak az cikk szerzői, hogy bölcsességfogat, vagy más néven 8-as fogat preventív okokból nem szükséges eltávolítani. Az ilyen jellegű megelőző műtétnek azért nincs értelme, mert nem bizonyítható egyértelmű összefüggés a bölcsességfogak előtörése és a torlódás súlyosbodása között.

Fogak torlódásának okai

Korábban ezt amiatt feltételezték, mert a bölcsességfogak előtörésének ideje nagyjából egybeesik azzal az idővel, amikor felnőttkorban a fogak torlódása súlyosbodik. Viszont a jelenlegi álláspont az, hogy a felnőttkori fogtorlódás hátterében mindig több kiváltó ok áll, ezek a tényezők pedig együttesen okozhatnak problémát.

Tudni kell azt is, hogy a fogak helyzete felnőtt korban – függetlenül a bölcsességfogaktól – sem állandó: ahogyan az arc izmai sem egyformák, úgy a fogak elhelyezkedése is változik folyamatosan, kortól, a fogágy állapotától, fogvesztéstől függően.


close