Fogselyem használata

A fogmosás nem elegendő a száj egészségi állapotának fenntartásához. A fogselyem használatának a rendszeres szájhigiéniai rutin részévé kell válnia.

Az alábbiakban a fogselyem használatának fontosságáról és a használat szabályairól olvashat.

A fogak közötti rések és az íny melletti területek tisztítása fogselyemmel legalább annyira fontos, mint a fogmosás. Csakúgy, mint a napi fogmosásnak, a fogselyemmel való tisztításnak is a napi rutin részét kellene képeznie.

A fogselyem rendszeres használatának számos előnye van. Segít eltávolítani a lepedéket és az élelmiszer-maradékokat azokról a területekről, ahová a fogkefe nem tud elérni. Ezáltal a fogselyem használatával megelőzhetők a fogíny- és fogágybetegségek, a fogszuvasodás és a rossz lehelet.

A fogselyem használatakor legyünk óvatosak, mert a nem megfelelően használt fogselyem az íny sérülését okozhatja. Ezért fontos betartanunk néhány szabályt a fogselyem alkalmazásakor.

Ne fukarkodjunk a fogselyemmel!

Tépjünk le körülbelül 45-50 centiméternyi fogselymet. Tekerjük fel a nagy részét az egyik kezünk középső ujjára, a maradékot pedig a másik középső ujjra. A fel nem tekert rész kb. 3-4 centiméteres legyen.

Egyszerre egy foggal törődjünk!

Húzzuk le óvatosan a fogselymet két fog között az ínyszélig, hogy lekaparjuk vele a lepedéket. Dörzsöljük át fogselyemmel a fog minden oldalát. Tekerjünk le egy kis használatlan fogselymet a következő fog számára.

Folytassuk a fentieket tovább minden egyes foggal.

Ha nehezen lehet a két fog közé behúzni a fogselymet, válasszunk viaszos fajtát, az jobban csúszik. Ha nem boldogulunk a fogselyem fogásával, akkor kapható olyan fajta, amelyik egy kis pálcára van erősítve, így nem kell nekünk kifeszítenünk.


close