Nyelvgyulladás

A nyelvgyulladás tünetei az orvosi előírások betartása mellett néhány napon belül enyhülnek, de kezelés nélkül fennáll a tályogképződés veszélye.

Az alábbiakban részletesen olvashat a nyelvgyulladás okairól, tüneteiről és kezeléséről.

A nyelvgyulladás okai

A nyelvszövet gyulladásának számos oka lehet. Leggyakrabban valamilyen kórokozó túlszaporodása okozza a problémát. Kémiai és fizikai behatások következményeként is számolni lehet ezzel az elváltozással, például maró anyaggal való érintkezés vagy hőhatás esetén. Igen ritkán fordul elő, de a betegség hátterében fejlődési rendellenesség is állhat.

A nyelvgyulladás (glossitis) olykor egyéb betegség szövődményeként lép fel. Ilyen egészségügyi probléma lehet a vashiányos anaemia, autoimmun betegség, a cukorbetegség, a reflux, egyes vitaminok hiánya.

A nyelvgyulladás tünetei

Nyelvgyulladás esetén tipikus panasz a vörösebb, duzzadt nyelv. Amennyiben az elváltozást gombás fertőzés okozza, fehér árnyalatú lepedékképződés figyelhető meg a nyelv felszínén. A beteg esetleg helyi fájdalmat, égető érzést is tapasztalhat, ami befolyásolhatja a beszéd minőségét. A nyelv érzékenysége gondot okozhat a táplálkozás során, illetve a gyulladás következtében a nyelv felszínén elhelyezkedő ízlelőbimbók is károsodhatnak, ami megfoszthatja a beteget a megszokott ízélményektől. A nyelvgyulladáshoz gyakran kellemetlen lehelet társul.

A nyelvgyulladás kezelése

A kezelés attól függ, hogy mi okozza a gyulladást. Minden esetben az alapbetegséget kell kezelni, ha vashiány okozza, akkor vas adása indokolt, ha vírusfertőzés, akkor vírus ellenes szerekre lehet szükség, ha baktérium általi fertőzést állapítanak meg, antibiotikumok szedése indokolt. Gombás infekció esetén az orvos gombaellenes szerek alkalmazását javasolhatja, stb.

A panaszokat mérsékelheti a meleg, kamillás öblögetés, valamint az erősen fűszerezett, csípős ételek fogyasztásának mellőzése. A kezelés ideje alatt még inkább oda kell figyelni a megfelelő fog- és szájápolási szokások kialakítására. Szükséges lehet még multivitaminok szedése is.


close