Fogszuvasodás megelőzése

A fogszuvasodás a fogzománc vékonyodásával, majd áttörésével jár. Ennek oka, hogy a fog felszíne és a rajta lévő baktériumok között zajló folyamatok miatt a zománcból különböző ásványi anyagok oldódnak ki.

A fogszuvasodás kialakulását sok minden befolyásolja: függ az elfogyasztott tápláléktól, a kortól, de genetikai tényezőktől is.

Viszont megfelelő szájhigiéniával és helyes táplálkozással sokat tehetünk a fogszuvasodás megelőzése érdekében.

Fogszuvasodás ellen: fogmosás és fogorvosi ellenőrzés

A megelőzésben nagyon fontos szerepe van a helyesen végzett fogmosásnak. Ez azt jelenti, hogy enyhe nyomással, körkörös mozdulatokkal tisztítsuk meg fogainkat minimum naponta kétszer. Ha biztosra akarunk menni, kérjünk a fogorvostól barázdazárást is, amely segítségével a legkényesebb helyeket is meg lehet óvni, illetve hasznos lehet a fogkő és a foglepedék fogorvos általi eltávolítása is.

A folyamatos, évi rendszerességgel elvégzett fogorvosi ellenőrzés is elengedhetetlen, hiszen így idejében észreveszik az esetleges problémákat.

Fogszuvasodás: helyes táplálkozás

A helyes táplálkozásnak szintén kulcsszerepe van a fogak egészségének megóvása szempontjából. Nem tesznek jót a fogaknak az édes, nyúlós-ragadós ételek, illetve az édes italok sem. Akkor sem teszünk jót, ha kizárólag pépes ételeket eszünk, mert a rágás a fogak tisztítása szempontjából elengedhetetlen.

Fluor, a varázsszer

A fogszuvasodás megelőzésének szempontjából a flourt igazi varázsszernek tartják, nem véletlen, hogy majdnem az összes fogkrém tartalmaz fluort. Ugyanis ennek az anyagnak a helyi alkalmazása növeli a fogak védekezőképességét a különböző savakkal szemben. A fogkrémeken kívül alkalmazhatjuk szájöblögetők, ecsetelők és gélek formájában is, de vigyázzunk a használatával, mert túladagolható.


close