Fogtömés

Fogtöméssel lehet megmenteni, a lyukas, szuvas fogakat. A szuvas rész eltávolítása után egyénileg választott fogtömő anyaggal kell a fogat betömni.

Fogtömés segítségével megmenthető a szuvas fog. A kezelés során a fogorvos először eltávolítja a szuvas részeket, megtisztítja az érintett területet, majd tömőanyaggal feltölti a lyukat. A fogtömés segítségével megakadályozhatóvá válik a további fogszuvasodás, mivel a tömés elzárja a baktériumok lehetséges behatolási útját.

Fogtömés típusai

A fogtöméseknek számos típusa ismeretes: a tömőanyag készülhet aranyból, porcelánból, összetett gyantából, valamint amalgámból (higany, ezüst, réz, ón és cink ötvözete). A tömőanyagot az egyéni igényeknek megfelelően választja ki a fogorvos, figyelembe véve a lyuk nagyságát, a fog elhelyezkedését a szájban, az árat, valamint hogy a páciens allergiás-e valamely tömőanyagra.

Az arany tömőanyagot jól tolerálja az ínyszövet, és több mint 20 évig tarthat. Az amalgám szintén tartós és olcsó. Az összetett gyanta tömés előnye, hogy fogszínű, azonban a kávé, tea és dohány hatására beszíneződik. A porcelán nem színeződik el, de ára az arany töméshez hasonlóan magas.


close