Van ideális életkor a fogszabályozáshoz?

Bár a leggyakrabban ma is gyerekeken látni fogszabályozót, később is jó eredményt adhat a kezelés. De van olyan életkor, amikor eredményesebb a fogszabályozás, és egyáltalán: mikor lehet elkezdeni, és van-e felső korhatár?

Fogorvos kisgyerekeknek ritkán javasol fogszabályozást, jellemzően megvárják azt az életkort, amikor már pontosabban lehet látni az esetleges gondokat. Ahhoz, hogy kiderüljön, szükség van-e fogszabályozó kezelésre, a gyereket akkor érdemes elvinni először fogorvoshoz, amikor az alsó és a felső 4-4 metszőfog kibújt.

Érdemes tudni, hogy nem ezek az első maradó fogak, amik előtörnek. Az első maradó nagyőrlők (úgynevezett hatosok) már akkor áttörnek, mikor még egyetlen tejfog sem hullott ki, ezért a szülők sokszor tévesen tejfognak hiszik őket, és nem törődnek azzal, ha lukasak lesznek, mondván, úgyis nő helyettük másik.

Fogszabályzás tejfogak esetén

„Az első szűrés időpontja azért esik erre az időszakra, mert ekkor már a legtöbbször láthatóvá válnak az eltérések első kezelhető jelei, illetve ilyenkor már a gyerek kooperációjában is bízhatunk – magyarázza dr. Kozma Eszter Réka fogszabályozó fogszakorvos. A fogszabályozást is ebben az időszakban szokták a leghamarabb elkezdeni, a tejfogas fogszabályozás ritka, csak akkor alkalmazzák, ha az állcsontok egymáshoz viszonyított helyzetében nagyfokú az eltérés. Egyébként a tejfogazati eltéréseknél mindenképp gondolni kell a rossz szokások meglétére is, mint a cumizás, ujjszopás. Ezek elhagyása sokszor önmagában rengeteget javít a fogak helyzetén, mindenféle egyéb beavatkozás nélkül is.

Az alsó és felső állcsont helyzetének eltérését érdemes fiatalabb korban, súlyos esetben akár már a maradó fogak megjelenése előtt is korrigálni. Akkor ugyanis megvan az a növekedési potenciál, ami a kezelést segíti. Késő kamaszkorban és felnőtteknél az már nem adott, így olyankor nehezebb az ilyen jellegű fogszabályozás.

Rendszeres ellenőrzés akkor is, ha nem látszik baj

A gyereket a fogváltás alatt akkor is érdemes rendszeresen fogorvoshoz vinni, ha látható problémák nincsenek. Ez azért is fontos, mert a fogorvos már korábban észreveheti a bajt, a fogváltásba belenyúlva pedig sokszor gyorsabban és könnyebben tud eredményt elérni. Az mindig nehezebb, amikor már egy kialakult helyzetet kell kezelni, és már csak maradó fogakat lehet szabályozni. Persze fogszabályozásra ettől függetlenül később is van lehetőség, egészen addig, amíg a fogak stabilan állnak és mozgathatóak.

Ez jelenthet idős kort is, bár nem jellemző, hogy a betegek parodontológiai státusza – tehát a fogakat tartó csontállomány állapota – előrehaladottabb életkorban ezt lehetővé tenné. Emiatt aki gyerekként nem viselt fogszabályozót, de felnőttként szükségét érzi, annak célszerűbb mihamarabb megkezdeni az ilyen kezelést.

További, ajánlott tartalmunk: Fogszabályozás – mikor szükséges?


close