Foghúzás utáni fájdalom

Foghúzás utáni fájdalom akkor jelentkezhet, amikor elmúlik az érzéstelenítő hatása. Ilyenkor kellemetlen, akár fájdalmas érzés alakulhat ki, ám ez természetes jelenségnek számít.

Fájdalomcsillapító és antibiotikum

Foghúzás utáni fájdalom esetén esetekben fájdalomcsillapító bevétele ajánlott. Amennyiben az orvos antibiotikumot rendelt el, legalább öt napig szedni is kell – kivéve allergiás reakció, hasmenés, vagy más kellemetlen mellékhatás esetén.

A foghúzás után az eltávolított fog környékének fájdalma akár egy hétig is elhúzódhat. Ez kifejezetten igaz akkor, ha az orvos csak nehezen tudta eltávolítani a gyulladt fogat.

Az orvos segít

Arra van lehetőség, hogy másnap a fogorvos egy gyógyszerrel átitatott gézcsíkkal enyhítsen a fájdalmon, ilyenkor a fájdalomcsillapító tabletták szedése már nem is szükséges. Még a foghúzás során kitisztítják a sebet, hogy jól bevérezzen, majd összehúzzák a sebszélt. Ha szükséges, jodoformos gézcsíkot helyeznek bele, majd ezután egy-két naponta cserélik a csíkot.

Szintén fájdalomcsillapító hatású lehet a soft lézeres kezelés, ami gyorsítja a sebgyógyulást, ám ez jelenleg még csak kevés fogorvosi rendelőben található meg.


close