A depurálás

A nem megfelelő szájüregi higiénia nemcsak egészségügyi problémák kialakulását eredményezheti, hanem a társas kapcsolatokat is befolyásolhatja. Ma már a fogbetegségek megelőzését számos technikai újítás segíti, ilyen például a depurálás.

Az alábbiakban részletesen olvashat a depurálás folyamatáról.

Mi az a depurálás?

Depurálásnak hívják azt a műveletet, melynek során ultrahangos készülék segítségével távolítják el a fogköveket. A fogkő a fogak felszínére lerakódó, megkövesedett lepedék, tartós jelenléte fogszuvasodást és ínygyulladást okozhat.

Az ultrahangos műszer másodpercenként körülbelül 30.000-szer rezdül meg. A rezgőfejet víz hűti, ezért miközben szétzúzza a fogkövet, a levált darabkákat ki is öblíti. A műveletet fogról fogra haladva végzi a szájhigiénikus, aki a fog méretéhez és formájához igazodva cseréli az ultrahangos készülék különböző alakú és méretű fejrészeit. Állítható a frekvencia és a vízhűtés erőssége is. Mivel a műszer nem végez forgómozgást, a depurálás segítségével úgy szabadulhatunk meg a fog felszínén képződött lerakódásoktól, hogy a fogzománc sértetlen marad. Az eljárás implantátumok kezelésére is alkalmas, esetükben speciális, műanyag fejjel dolgoznak.

Depurálás után

A depurálást általában fogpolírozás követi. Erre azért van szükség, mert a fog érdes felületén könnyebben megtapad a lepedék, ami gyorsabb fogkőképződéshez vezet. Ennek elkerülése érdekében gumiharanggal, polírpasztával, illetve kiskefével simítják le a kezelt fogat.

A fogkő eltávolítását követően előfordulhat, hogy a fogmosások alkalmával enyhe vérzés tapasztalható. Ez annak a következménye, hogy a beavatkozás során az íny kisebesedik. Gyógyulását elősegítheti, ha puha sörtéjű fogkefével masszírozzák. A gyulladás csökkentésére szájöblögető is alkalmazható. A fogorvosok azt javasolják, hogy legalább félévente vegyen részt mindenki fogászati szűrésen.


close