Műfogsor praktikák

Aki elveszíti a fogait, annak kézenfekvő megoldás lehet a műfogsor. Nem csak esztétikailag, de a mindennapi táplálkozás során is könnyebb boldogulást biztosít. De mi történik akkor, ha nem úgy funkcionál, mint ahogyan az elvárható lenne.

Nézzük, melyek a leggyakoribb problémák a műfogsorviselők körében, és hogyan lehet ezeket orvosolni.

Ha elmozdul a műfogsor

Műfogsorral élők szerint aligha van rosszabb érzés annál, mint amikor elmozdul az amúgy biztosnak hitt fogsor. Kellemetlen, ha állandóan arra kell figyelni beszéd, nevetés, sőt, köhögés közben is, hogy a műfogsor rendesen a helyén maradjon. Az ebből kialakult frusztráció kihat az érintett lelki állapotára, szociális életére is.

Megoldást nyújthatnak a különböző műfogsorrögzítő készítmények, melyek rendszeres használattal stabilizálják a fogsort. Emellett olyan implantátum alapú eljárások is léteznek már, melyek hosszú ideig a helyén tartják a protézist.

Ha nehéz a táplálkozás

A másik komoly probléma étkezés közben merülhet fel. Gondot okozhat a kemény ételek megrágása, műfogsorviselők körében gyakori panasz, hogy teljesen le kell mondaniuk a kemény ételekről. Ilyenkor vagy apróra vágják az ételeket, vagy túlfőzik, de mindkettő csak kényszermegoldás.

Az étkezés akkor is gondot okozhat, ha a rosszul rögzített műfogsor rágás közben kidörzsöli az ínyt. A fájó, vérző fogíny ellehetetlenítheti a protézis viselését is. A rosszul rögzített műfogsornál előfordulhat az is, hogy alá megy az étel, mindez fájdalommal, kellemetlen érzéssel jár.

Ma már számos műfogsorrögzítő segíthet az étezés közben felmerülő problémákon is. Léteznek olyan megoldások, melyek a protézist a helyén tartják, megszabadítva viselőjét a kellemetlenségektől. A beavatkozásokról érdemes megkérdeznünk fogorvosunkat.

Ajánlott tartalmunk: Műfogsor rögzítése


close