Fogfájás

A fogfájás nagyon kellemetlen érzéssel jár, ezt mindenki tapasztalta már. A fájdalmat a fogban lévő idegszál gyulladása okozza, kiválthatja többek között a fog kilyukadása, fertőzés, ütés, az arcüreg gyulladása. A fájdalom megszüntetésében mindenképpen a fogorvos segíthet.

Az alábbiakban sorra vesszük, milyen okai lehetnek a fogfájás kialakulásának, és megemlítjük a lehetőségeket is, amelyek egy beteg foggal történhetnek.

A fogfájás élményével mindenki találkozott már, ha más nem, a gyermekünk első fogainak kibújásakor átvirrasztott éjszakák biztosan eszünkbe jutnak, de valószínűleg saját élményeink is vannak, amikor mindent megadtunk volna ezért, hogy elmúljon, és végre aludhassunk anélkül, hogy fogfájásra ébrednénk.

Ezt a szörnyű, és egyik legfájdalmasabb érzést a fogunkban lévő hajszálvékony idegszál gyulladása okozza.

De mitől gyullad be?

A legegyszerűbb eset, amikor a fogunk kilyukad, de nem megyünk el fogorvoshoz, mondván nem fáj ez még annyira, vagy majdcsak elmúlik. De sajnos ez nem múlik el, sőt, az üreg egyre mélyül, és a kórokozók szaporodnak, az ételmaradék egyre jobban megragad a fogunkban a baktériumok nagy örömére. És így, hogy táplálékot kaptak, még jobban pusztítják fogunk megmaradt ép szövetét, mígnem teljesen elérik a legérzékenyebb pontját: az ideget.

Ennél szomorúbb, amikor egy olyan fog gyullad be, amit a fogorvos betömött, hiszen gyönyörű szép, semmi baja kívülről, mégsem lehet ráharapni sem, annyira fáj. Ebben az esetben a fog fúrása (tisztítás fogorvos által) során, a többszöri töméscserék, illetve a szuvas részek eltávolítása után csak olyan kis rész maradt épen a fog idegszövete felett, hogy az már nem volt képes regenerálódni.

De olyan esettel is szoktunk találkozni, amikor teljesen ép a fog, se lyuk, se tömés rajta, mégis megfájdult. Ebben az esetben az ok lehet valamilyen ütés, trauma, esés. Ilyenkor megsérül az idegszál, vagy akár el is szakad, ez szövetelhaláshoz vezet, ami szintén vonzza a baktériumokat.

És még itt a huzat és a légkondicionáló kérdése is, ami szintén elősegíti fogaink gyulladását. Főleg a felső fogak lehetnek ilyen szempontból veszélyeztetettebbek az arcüreg közelsége miatt. Mivel egyes oldalsó és hátsó felső fogak gyökere nagyon közel helyezkedik el az arcüreghez, ennek gyulladása nyomást gyakorolhat fogainkra, ezáltal fájdalmat érezhetünk az egész érintett oldalon.

A fogorvos segít

A megoldást fájó fogaink esetében itt is a fogorvosnál kell keresni, aki nagy valószínűséggel gyökérkezeléssel, esetleg antibiotikum segítségével meg tudja menteni a fogunkat. Azért nagy valószínűséggel, mert a gyökérkezelés egy lehetőség arra, hogy megmentsük a fogat, azonban ez nem mindig sikerül.

Ennek az az oka, hogy a fogorvos csak a fogból tudja eltávolítani az elhalt szöveteket és a gyulladást, a fogat körülvevő csontból a szervezetünk védekező immunsejtjeinek kell eltakarítani a gyulladást, ami nem mindig sikerül. Ha a régen gyökérkezelt fog ismét megfájdul, csak röntgen segítségével lehet eldönteni, hogy érdemes-e újra próbálkozni, vagy lehet-e sebészi gyökércsúcs amputációt (resectió) végezni.

Ha ezektől nem várható gyógyulás, vagy a beteg nem akar vele többet vesződni, akkor sor kerül a fog eltávolítására, ami már visszafordíthatatlan. Az elveszített fog pótlására is mindig akad valamilyen megoldás.


close