A szintetikus fogzománc

Fogorvoshoz senki sem jár szívesen, különösen, ha fogtömésről van szó. Azonban a szintetikus fogzománc kifejlesztésével ez a beavatkozás is fájdalommentessé tehető.

A fogszuvasodás előbb utóbb a fog kilyukadásához vezet. Ezt helyes szájápolással, megfelelő étkezéssel elkerülhetjük, azonban ha megtörtént a baj, nincs más hátra, fogorvoshoz kell menni.

A legtöbb ember ódzkodik a fogakat érintő beavatkozásoktól, ami nem csoda, hiszen kínos és sokszor fájdalmas órákról van szó. A fogtömés kifejezetten kellemetlen lehet, ám a szintetikus fogzománc segíthet panaszmentessé tenni a fogorvosnál töltött időt.

Mit kell tudni a szintetikus fogzománcról?

Az anyag képes a lyukak fájdalommentes betömésére, sőt mi több, kevesebb károsodást is szenved a sérült fog.

A lyukak kialakulásáért több tényező is felelős. A fogak ásványianyag-tartalmának kioldását eredményező hatások túlsúlyba kerülnek az ásványi anyagokat beépítő tényezőkkel szemben. Ennek következtében a fogzománc fokozatosan elveszíti ásványi anyagait, majd elvékonyodik és áttörik. A fogzománc nem képes önmaga regenerációjára, ezért csak a mesterséges beavatkozás jelenthet megoldást.
Mivel ezek a lyukak nem szabályosak és túl kicsik, ezért a fogorvos kénytelen fúró segítségével kitágítani a lyukat, hogy a fogtömésre használt anyagot a lyukba illeszthesse. Eközben az egészséges részek is sérülnek.

Szintetikus fogzománc

Ennek megoldásaképp fejlesztették ki a tokiói FAP Fogászati Intézetben a szintetikus fogzománcot. A természetes fogzománcot is felépítő hidroxi-apatit kristályokból készített finom massza képes mindössze 15 perc alatt kijavítani a kisebb lyukakat. Ez a massza hosszú kristályokkal tölti ki a réseket, amely hozzátapad a fog normális szerkezetéhez.

Ez az anyag a szuvasodás kezdeti stádiumában a leghatékonyabb, azonban odafigyelést igényel az alkalmazása, mivel a fogínyhez érve fájdalmas lehet.


close