Fogközkefe

Egyre népszerűbb fogtisztító eszköz az interdentális fogkefe, ami úgy néz ki, mintha egy konyhai üvegmosó-kefe kicsinyített mása lenne.

Fogaink sokoldalúságának köszönhetően a hagyományos fogkefével történő fogmosás nem elég felületük teljes tisztántartásához.

A nem megfelelő tisztítás miatt fogkő képződik és elindulhat a fogszuvasodás, ami nemcsak kellemetlen lehelettel jár, hanem akár a fogak elvesztésével is végződhet.

Fogközök tisztítása

A fogközök tisztítására a fogkefe mellett használjunk fogselymet, illetve az úgynevezett interdentális fogkefét, vagy más néven fogközkefét, amellyel könnyebben lehet tisztítani a fogak közötti problémás felületeket. Mindkettő javasolt, mivel a fogselyem a szűkebb részeknél segít a tisztításban, az interdentális spirálkefékkel pedig alaposan megtisztíthatjuk a réseket.

Koronáknál és hidaknál még inkább fontos a fogtisztító kefe használata, hiszen ezeken a helyeken előszeretettel bújnak meg a kórokozók és baktériumok, amelyek hamar ínygyulladást okozhatnak.

A megfelelő fogközkefe

A hajlítható, vékony drótból készült fogközkefét számos méretben gyártják. Érdemes olyan átmérőjű kefét választanunk, amellyel alaposan ki tudjuk takarítani a fogaink közötti részeket úgy, hogy nem sértjük fel az ínyünket. Ha mégis vérezni kezd, az vagy a helytelen használat miatt van, vagy a lerakódott lepedék miatt már begyulladt a foghús. Ha rendszeresen tisztítjuk ezeket a réseket, el fog múlni a vérzés. Használat után mossuk le a sörtét, és ha szükséges, cseréljük.

A fogak közötti réseket pontosan kitöltő fogköztisztító a gyógyszertárban és drogériákban többféle formában és méretben beszerezhető, vásárlás előtt mindenképpen kérjük ki a fogorvos tanácsát. Érdemes tudni, hogy a fogpiszkáló nem alkalmas a fogak közötti területek alapos tisztítására, főként alakja és anyaga miatt nem képes a lepedékmentesítésére.

Azoknak, akiknek fogágybetegség miatt a fogaik elvándoroltak, vagy foghiány miatt megnőttek a fogközeik, különösen javasolt a fogköztisztító kefék használata. A fogközök területének tisztítása szintén nagyon fontos, ugyanis a fogágybetegségek jelentős része innen indul ki, mivel a fogak ezeken a területeken könnyen és sokáig rejtve szuvasodnak.


close