Protézis, fogpótlás, fogbeültetés

A fogak kihullhatnak trauma hatására, szuvasodás és ínybetegség következtében vagy a természetes öregedési folyamat eredményeként. A hiányzó fogakat leggyakrabban protézissel pótolják, habár a fogbeültetés is egyre népszerűbbé válik.

Az alábbiakban arról olvashat, hogy miért szükséges a fogpótlás, valamint összehasonlíthatja a protézis és a fogbeültetés módszerének előnyeit és hátrányait.

Fogpótlás

Fogpótlás alatt a hiányzó fog vagy fogak pótlását értjük. A fogpótlás történhet egyetlen fog beültetésével, egy mesterségesen kialakított fogsor (protézis) vagy fogorvosi eszköz, például híd, alkalmazásával. A hiányzó fogak ártalmasak a száj egészségére. A hiányzó fog vagy fogak körül könnyebben megtelepedhetnek a baktériumok, és lepedék rakódhat le vagy fogkő alakulhat ki. A fogkő fogszuvasodáshoz és ínybetegséghez vezet. Továbbá a foghiány megnehezíti az ételek rágását és beszédproblémákat okozhat.

Protézis

A protézis kivehető műfogsor a kihullott fogak helyettesítésére. A modern protézisek nagyon élethűnek tűnnek, és nem okoz kellemetlenséget a viselésük. Amennyiben az összes fog hiányzik, teljes protézisre van szükség, míg ha csupán néhány fog hiányzik, részleges protézist alkalmaznak. A részleges protézis megvédi a megmaradt fogakat az eltolódástól. Idővel a protézis meglazulhat az ínyösszehúzódás következtében.

Ajánlott cikkünk e témában: műfogsor rögzítése

Fogbeültetés

A fogbeültetés egyre népszerűbb módszer a hiányzó fogak pótlására. A fogbeültetés hosszútávú megoldást nyújt, lelassítja a csontvesztést, és megőrzi a közeli fogszövetek egészségét. A fogbeültetéssel mesterségesen helyettesíthető a saját, természetes foggyökér része. A fogimplantátumot az állkapocsban előre kifúrt üregbe helyezik, hogy tartsa a koronát, a hidat, vagy hogy biztosan tartsa a protézist. Az implantátumot titániumból készítik. A titánium könnyen beépül a csontszövetekbe. Amint a beültetett implantátum integrálódik az állkapocsban, ugyanúgy működik, mint a saját fog. A fogbeültetés előnye a protézissel szemben, hogy nincs szükség különleges tisztításra, elegendő csupán a megszokott fogmosást elvégezni és fogselymet használni.


close