Szájápolás terhesség alatt

Terhesség idején (is) nagyon fontos a rendszeres és alapos szájápolás, a fogak és az íny egészsége miatt. A terhesség hormonális változásokat okoz a szervezetben, amely növeli az ínybetegségek kialakulásának kockázatát, amely viszont hatással lehet a fejlődő baba egészségére is.

A következőkből megtudhatja, hogyan őrizhetjük meg fogaink és ínyünk egészségét terhesség idején.

Tájékoztassuk a fogorvost, hogy terhesek vagyunk. Elővigyázatosságból az első trimeszterben és a harmadik trimeszter második felében nem ajánlottak a fogászati kezelések. Ezek kritikus időszakok a baba növekedése és fejlődése szempontjából, és jobb, ha nem teszik ki az anyát olyan eljárásoknak, amelyek bármilyen módon is befolyásolhatják a baba növekedését és fejlődését. Azonban a rutin fogorvosi vizsgálat és kezelés a második trimeszterben nem veszélyes.

Közölni kell a fogorvossal a szedett gyógyszerek nevét és dózisát is, beleértve a terhességi vitaminokat is. Bizonyos gyógyszerek ugyanis befolyásolhatják a gyermek fogainak, csontozatának fejlődését, így nem adhatók terhesség alatt.

Kerüljük a fogászati röntgent terhesség alatt. Ha a röntgen mégis szükséges, akkor a fogorvos fokozott elővigyázatossággal alkalmazza. A technológiai fejlődés miatt a röntgensugarak mára sokkal biztonságosabbak, mint évtizedekkel korábban.

Fogászati szűrővizsgálatok

A fogászati szűrővizsgálatot azonban ne hagyjuk ki a terhességre hivatkozva. Ilyenkor még fontosabb, hogy rendszeres vizsgálaton vegyünk részt, mert a terhesség okozta hormonális változások hatására fokozott esély van a fogágybetegségek kialakulására. Ha a terhesség során bármikor érzékenységet, vérzést, ínyduzzanatot tapasztalunk, tájékoztassuk erről a fogorvost minél hamarabb.

Előfordulhat, hogy a reggeli rosszullét miatt tartózkodunk a fogmosástól. Ebben az esetben keressünk olyan fogkrémet, amelynek ízét és illatát elviselhetőnek találjuk. A fogorvos is segíthet a döntésben. Reggeli rosszullétek vagy gyakori hányás esetén öblögessünk vízzel vagy szájvízzel.


close