Mit érdemes tudni a fogfehérítésről?

A fogfehérítés az egyik legnépszerűbb fogászati beavatkozás, hiszen a csillogó fehérebb fogak önbizalmat adnak, vonzóbbnak és fiatalosabbnak tűnhetünk tőlük.

A fogak színe, árnyalata elsősorban két dologtól függ: a genetikai adottságainktól, illetve a környezeti hatásoktól.

Az utóbbiak közé elsősorban az tartozik, hogy mit eszünk és iszunk. Az egészséges fogakat erőteljesen sárgítja a dohányfüst, a kávé és a tea, de valamennyi intenzív színű étel, illetve a vörösbor is. Elszíneződést okozhatnak az elöregedett tömések, és a gyökérkezelés utáni fog sem marad olyan fehér, mint korábban.

Fogfehérítés az elszíneződés ellen

A fogfehérítéssel ezeken az elszíneződéseken lehet változtatni, természetesen a genetikai örökségünk miatt nem mindenkinek lesz vakítóan fehér a fogsora, de több árnyalatnyi világosítást elérhetünk a megfelelő fehérítési módszerrel. Természetesen az eredmény nemcsak a fog eredeti színétől függ, hanem attól is, hogyan reagál a fog szövete a kezelésre, egyszerűen van, akinek könnyebben fehéríthetők a fogai.

A fogfehérítő módszerekben közös, hogy hatóanyaguk behatol a fogak porózus anyagába, és onnan oldja ki azokat a vegyületeket, melyek az elszíneződést okozzák, vagyis ugyanolyan mechanizmussal működnek, mint maguk az elszíneződést okozó ételek, italok. Ebből következik az is, hogy a fogfehérítés sohasem kínál végleges megoldást, vagyis a kezeléseket bizonyos időnként meg kell ismételni. Az, hogy mennyi ideig marad fehér a fog, a kezelésektől függ: a fogorvos által végzett fogfehérítés gyakran évekig hatásos, míg a fogkrémek hatása általában csak a következő étkezésig tart.

Fogorvos által végzett fogfehérítés

A fogorvos által végzett fogfehérítés során először pontosan megállapítják az elszíneződés jellegét és okát. A szuvas fogakat a fogfehérítés előtt kell ellátni, viszont a fogpótlásokkal és a kozmetikai célú töméscserékkel érdemes megvárni a procedúra végét. Így már a kifehéredett fogakhoz tudunk majd színt választani (a koronákra, pótlásokra ugyanis nem hat a fogfehérítés). A fogfehérítést mindig megelőzi a fogzománcon kívül lerakódott elszíneződések, a fogkő eltávolítása, a sós-sűrített levegős polírozás.

Fogfehérítés otthon

A részben otthon végezhető fehérítéshez a fogorvos lenyomatot vesz a páciens fogairól. Erre a mintára vékony fóliasín készül, mely tökéletesen illeszkedik a fogsorra. A sínbe helyezik a fogfehérítő anyagot, gélt. A sínt általában éjszakára érdemes feltenni. Már az első éjszaka után érzékelhetően fehérednek a fogak. Általában a harmadik napon már jelentős a színváltozás, és 8-10 nap kell a kívánt hatás eléréséhez. Ezt a módszert csak fogorvosi felügyelettel szabad végezni.
A fogorvosi rendelőben történő fogfehérítés nagyon hasonló módszerrel történik, azonban a kezelőanyag jóval töményebb, és ezt a fogorvos viszi fel a fogakra. A módszer előnye, hogy nem kell éjszaka sínt hordani, és a hatás is jóval gyorsabban jelentkezik.

A fogfehérítés nem ajánlott fogérzékenység, ínyérzékenység, ínygyulladás esetén. A mellékhatások között találhatjuk a száj nyálkahártyájának, a fogaknak és az ínynek a fokozott érzékenységét, a fogzománc sérülését is.


close