Inlay, onlay és overlay fogpótlások

A régi idők tömései helyett ma már sokkal esztétikusabb, megbízhatóbb betéteket használnak a fogorvosok. De melyik, mire jó?

A mindennapi élet során az emberi kapcsolatok egyik legfontosabb eleme a megfelelően ápolt fogsor.

Emiatt különösen kellemetlen a tény, hogy az emberi fogak rendkívül érzékenyek, gyorsan tönkremennek és betegségeik önmagukban nem gyógyíthatóak.

Fogtömés: ősidők óta ismert

Már a kőkorban is alkalmazták a kilyukadt fogak tömését a fájdalomcsillapítás módszereként. Később az orvostudomány, és vele a fogászat is sokat fejlődött, már sokkal esztétikusabb, különböző anyagokból készült töméseket is készítettek, egészen az aranytömésekig. Ezek a tömések azonban nem feltétlenül voltak tartósak, és rengeteg bosszúságot okozott, ha kiestek a fogból. Azt sem szabad elfelejteni, hogy időnként a fogszuvasodás olyan mértéket ölt, hogy egy egyszerű töméssel már nem lehet megoldani a lyuk megszüntetését.

További cikkünk erről a témáról: Fogtömés típusai

Fogászati betétek, a modernkori csodák

Ilyenkor használják a fogorvosok a betéteket, amik szintén többféle anyagból készülhetnek. Ez esetben megkülönböztetünk inlay, onlay és overlay betéteket. Az első a kisebb lyukak betömésére alkalmas és nem érinti a fogak csücskét. Az onlay már a nagyobb lyukak esetében kerül alkalmazásra a csücskök érintésével, míg az overlay már a fogak külső felületét is beborítja.

Ami az anyagot illet, a sima töméseknél megszokott kompozit mellett készülhet porcelánból, aranyból vagy ezeknek keverékéből is, illetve a fémmentes kerámiának nevezett cirkóniumból. Az inlay és onlay tömések előnye, hogy tökéletesen illeszkednek a fogüregbe, így a hagyományos tömésnél gyakori alászuvasodás kiküszöbölhető, nem kopnak vagy törnek és kímélik az eredeti fogat. Mindezek mellett nagyon fontos szempont, hogy a precíz kidolgozásnak hála, sokkal esztétikusabbak és valódibbnak hatnak.


close