Gyökérkezelés után

A gyökérkezelés célja, hogy a fogbél kamráját és a gyökércsatornát megszabadítsa az ott tenyésző baktériumoktól, különben a mikrobák elpusztítanák a fogbelet.

Miért kell megszabadítani a fogbelsőt az ott tenyésző baktériumoktól? A bomlástermékek a melegben kitágulva nyomást gyakorolnának a fogidegre érzékenységet, fájdalmat okozva.

Az így kialakuló gyulladás a környező szövetekre is átterjedhet, aminek a fog elvesztése lehet a következménye. A gyökérkezelt fog nem fáj, mert már nincsenek benne kórokozók, és a fogideget is eltávolították.

Gyökérkezelés utáni fájdalom

A gyökérkezelés után azonban a bajok nem automatikusan szűnnek meg, a gyulladás továbbra is fennállhat. Azaz, ha a páciens a gyökérkezelt fog körül fájdalmat érzékel, jobb, ha ismét fogorvoshoz fordul. A fájdalom a fogat körülvevő szövetekből is származhat, de egy foghoz több gyökér és minden gyökérhez több csatorna is tartozhat, így lehet, hogy azokat is ki kell tisztítani és fertőtleníteni, illetve a kórokozók elől gyökértöméssel le kell zárni a csatornát.

A gyökérkezelés komoly figyelmet kívánó aprólékos eljárás, amelyet, ha fájdalom követ, annak több oka is lehet. A gyökérkezelő eszközzel, ha elérik a gyökércsúcsot, az egy ideig érzékenységet okozhat, de ez a kellemetlenség pár nap alatt magától elmúlik. A fájdalom fennmaradásáért egy régi gyulladás is felelős lehet, s ennek gyógyulásához is szükség van néhány napra.

A fájdalom fennmaradása abból is következhet, hogy egyes fogak esetében a normálistól eltérő módon fejlődtek ki a gyökércsatornák, és nem találja meg az orvos valamennyit, így a baktériumok eltávolítása nem tökéletesen sikerült. A kórokozók így képesek fenntartani a gyökércsúcsok gyulladását.

Gyökérkezelés megismétlése

Ilyenkor segít a fog megismételt gyökérkezelése. Vannak korszerű eljárások, például a gyökércsatorna lézeres fertőtlenítése, amely biztonságosan elpusztítja a szövetben tenyésző baktériumokat. Ha ennek ellenére sem sikerül megszüntetni a panaszokat a végső megoldás a fog eltávolítása.

Korábban gyökérkezelt fog érzékennyé válása

Ha egy régebben gyökérkezelt fog nyomásra érzékennyé válik, az gyulladásra utalhat, de a biztos diagnózishoz röntgenfelvétel kell, amely pontosan kimutatja a gyulladt gócok jelenlétét. A gyulladások feltárása azért fontos, mert a környezetükben a csont lassan lebomlik, és a gyökércsúcs körüli szövetállomány elveszik. Ez a csontveszteség a fogak pótlásánál problémát okozhat, csontpótlást tehet szükségessé.

A fog belsejében élő baktériumok által kiváltott gyulladást nem lehet tartósan antibiotikummal kezelni. Az antibiotikumkúra csak átmenetileg képes enyhülést elérni, azaz csak kitolja a végleges megoldást.


close