Bölcsességfog problémák

Kevés dolog tud annyi fájdalmat okozni, mint a rosszul kibújó bölcsességfog.

Napjainkban a fogaink egészségét megőrizni az egyik legfontosabb feladat, hiszen óriási fájdalmat tud okozni egy rossz fog. De még a legtökéletesebb szájhigiénia mellett is előfordulhat probléma, amit általában az úgynevezett bölcsességfog okoz.

A bölcsességfog alapvetően tökéletesen illeszkedik az ember fogsorába és előbújása nem kellene, hogy problémát okozzon. Ez volt a helyzet legalábbis régen, ami figyelembe véve az őskori és ókori fogászat fejlettségi szintjét hatalmas áldás volt az embereknek. De az evolúció során, ahogy felfedeztük, miképpen lehet főzni és sütni az ételt, állkapcsunk a kisebb terhelés hatására folyamatosan csökkenni kezdett. Ennek eredményeképpen ma már rengeteg embernek okoz szenvedést a bölcsességfog megjelenése.

Mi bújik elő a bölcsességfog?

A legnagyobb, sorban a harmadik nagyőrlőfog többnyire a tizenéves kor végén, a húszas évek elején bújik elő, de előfordul, hogy korábban vagy később jelenik meg. Az sem kimondottan ritka eset, hogy egyáltalán nem bújik elő és 32 helyett 28 foggal éli le az ember az életét.

Bölcsességfog okozta problémák

Ideális esetben az embernek fel sem tűnik, hogy bölcsességfoga is kinőtt, hiszen fájdalommentesen, tökéletesen illeszkedve zárja be a fogsort. Viszont ha nem ez a helyzet, akkor az többféle, fájdalmas következménnyel járhat. Előfordulhat, hogy a fog megdőlve, esetenként vízszintesen kezd nőni.

Ilyenkor mind az idegek, mind a szomszédos fogak, de még az állkapocscsont is sérülhet. Az is gondot okozhat, ha a fog elkezd kinőni, de a helyhiány miatt megáll, ilyenkor a fog és az íny közötti terület nehezen tisztítható, és könnyen begyulladhat. Ugyanez a helyzet akkor is, ha ránő a mellette lévő, 7. fogra, ilyenkor a két fog közötti terület válhat a fertőzések melegágyává.

Bölcsességfog eltávolítása

Ha a bölcsességfog nem nő megfelelően, csak a bölcsességfog eltávolítása lehet a megoldás. Ezt a folyamatot, amit régen kivésésnek neveztek – nem véletlenül – akár helyi érzéstelenítéssel akár altatásban is végezhetik.
Alapvetően rutin beavatkozás, de sajnos nem fájdalommentes, és olyan komplikációk is adódhatnak, mint az idegek sérülése. Szerencsés esetben egy idő után a fájdalom idővel enyhül és teljesen elmúlik.


close