Nyálmirigyek gyulladása

A nyálmirigyek gyulladását számos ok kiválthatja: ez lehet fertőzés (bakteriális, vírusos), granulomatosus gyulladás és autoimmun gyulladás is.

A következőkben a nyálmirigyek gyulladásainak típusairól olvashat.

Akut, szuppuratív gyulladás

Az akut szuppuratív nyálmirigy-gyulladás súlyos állapotot idézhet elő. Érintett lehet a fültőmirigy, az állkapocs alatti mirigyek valamelyike egyaránt. Idős, leromlott, dehidrált betegeknél fordul elő legtöbbször, illetve azokon, akik valamilyen sebészeti (tápcsatorna-sebészeti) beavatkozáson estek át, hajlamosító tényező még az immunrendszer gyengesége, a nem megfelelő szájhigiénia, a szájon át való táplálás hiánya, mert hiányzik a fiziológiás inger a nyál elválasztásához. A nyálvezetékek eltérései, a nyálkő is hajlamosíthat a gyulladás kialakulására. A leggyakoribb kórokozó a gyulladás hátterében a Staphylococcus aureus, de okozhatják Streptococcus fajok is és anaerobok, illetve az Escherichia coli baktérium is.

A nyálmirigyek gyulladásának tünetei

Tünetei a féloldali fájdalmas duzzanat, láz, elesettség, a mirigy tömött tapintatú, a mirigyből sűrű, gennyes váladék ürül. Fontos az előzmények pontos tisztázása, volt-e már a betegnek nyálköve, melyen gyógyszereket szed, milyen alapbetegségei vannak.

Ultrahang és CT-vizsgálat elvégzése indokolt. A kezelés széles spektrumú antibiotikum adását jelenti, fontos a megfelelő folyadékpótlás, a fájdalomcsillapítás, a nyálkő eltávolítása, és a mirigyváladék szondázással való kiürítése is segítséget jelenthet. Súlyos esetben az akut szakasz lezajlása után a mirigy eltávolítására is szükség lehet.

Vírusos gyulladás

A fültőmirigy vírusos gyulladásai közé tartozik a mumpsz, mely ellen napjaikban védőoltást alkalmazunk, előfordulása nem gyakori.

Autoimmun gyulladás

A Sjögren szindróma része a nyálmirigyek autoimmun gyulladása, melynek következtében csökken a nyáltermelés, szájszárazság alakul ki. Érintettek még a könnymirigyek is, a könnytermelés károsodása szemszárazságot okoz. A betegség diagnózisa a kritérium tünetek meglétén alapszik, sokszor a Sjögren szindróma egyéb szisztémás autoimmun kórképekkel társul.

Kezelésében immunszuppresszív szereket alkalmaznak, például kortikoszteroidokat, de kiegészítő kezelésként speciális fogkrémek, szájvizek, műkönny, műnyál adása is segíthet.

Dr. Csuth Ágnes


close