Bölcsességfog gyulladás

A bölcsességfog gyulladás, más néven pericoronitis akkor jelentkezik, amikor a fog próbál előtörni. A gyulladás a bölcsességfogak körül alakul ki.

Mi a pericoronitis?

A bölcsességfogak előtörése általában 16 éves kor után várható, és akár évekig is eltarthat növekedésük. Ezen időszak során aktív és passzív időszakok váltják egymás. Az aktív szakaszban a bölcsességfog megkísérel előtörni, és ha akadályba ütközik, mint például a megvastagodott íny, szomszédos fog vagy csont, akkor fájdalommal, olykor gyulladással találkozunk.

Ezt nevezzük pericoronitisnek. Ez leggyakrabban fájdalommal, duzzadt ínnyel, korlátozott szájnyitással, megnagyobbodott nyirokcsomókkal, arcduzzanattal, esetleg lázzal jár.

Mi legyen a bölcsességfogunkkal?

Ebben a szakaszban a legfontosabb a fokozott szájhigiénia, az alapos fogmosás és szájöblítő használata. Valamint fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek is javasoltak. Annak eldöntéséhez, hogy a bölcsességfog számára van-e elegendő hely, panorámaröntgen-felvétel készítése szükséges.

Ha elegendő hely áll rendelkezésre, akkor legyünk türelemmel. Ha azonban nincs elég hely, akkor fogorvosunk is a fog eltávolítása mellett fog érvelni, amit általában szájsebészeten végeznek.


close