A szájszárazság immunológiai okai

A szájszárazság viszonylag gyakori tünet, melynek a hátterében a nyálmirigyek fertőzés okozta gyulladása, egyes gyógyszerek mellékhatása áll. A szájszárazság emellett cukorbetegség tünete is lehet, illetve jellegzetes oka lehet a nyálmirigyek autoimmun talajon kialakult gyulladása is.

A nyálmirigyek immunológiai okok miatt bekövetkezett gyulladásáról olvashat következő írásunkban.

A Sjögren-szindróma

A Sjögren-szindróma egy autoimmun betegség, amely során a szervezet a nyáltermelő és a könnytermelő mirigyek ellen indít immunológiai reakciót. Az immunológiai folyamat során ezek a mirigyek károsodnak, és a nyáltermelés, valamint a könnytermelés is károsodik.

A betegek szájszárazságról, szemszárazságról számolnak be, melyet gyakran úgy élnek meg, hogy több folyadék fogyasztására van szükség a szájszárazság miatt. A szemszárazság miatt pedig szembesülhetnek azzal, hogy nem tudnak sírni, vagy épp állandó idegentest-érzés van a szemükben.

A betegség diagnózisának felállítása kritériumrendszer alapján történik, amely figyelembe veszi mind a kórtörténetet (szubjektív szemszárazság, szájszárazság, műkönny használatának gyakorisága, szükséges-e folyadékfogyasztás az étkezéshez, stb.), mind a könnytermelés objektív mérését, a szaruhártya festését, a könnyfilm felszakadásának idejét, a nyálmirigyek biopsziájának szövettani eredményét, a nyáltermelés mérését, a nyálmirigyek kontrasztanyagos vagy szcintigráfiás vizsgálatának eredményét, autoantitestek szintjének mérését.

A Sjögren-szindróma tünetei

A Sjögren-szindróma tünetei között – bár vezető a szem- és a szájszárazság – jelentkezhet egyéb külső elválasztású mirigyek működésének zavara, ízületi gyulladás, izomgyulladás, érgyulladás, vesegyulladás, bőrtünetek, általános gyengeség, Raynaud-jelenség, stb.

A Sjögren-szindróma társulhat egyéb autoimmun kórképekkel, például szisztémás lupus erythematosussal, rheumatoid arthritissel. A Sjögren-szindróma vérképzőszervi betegséggel, limfómával is társulhat.

A Sjögren-szindróma kezelése

A Sjögren-szindróma kezelését az úgynevezett immunmoduláns kezelés jelenti, melynek során kortikoszteroidokat, egyéb immunmoduláns szereket, biológiai terápiát, tüneti szereket alkalmaznak. A betegség lefolyása hullámzó, tünetszegény időszakok és fellángolások követik egymást. A betegek rendszeres gondozása immunológiai szakrendelés feladata.

Dr. Csuth Ágnes


close