Fogkő eltávolítása

A fogkő eltávolítása fogorvos feladata, évente többször is érdemes elvégeztetni vele. Az úgynevezett szónikus vagy ultrahangos depurátorral a fogkövet széttöri, majd eltávolítja.

Forduljunk fogorvoshoz!

Rendszeres és kellően alapos fogmosással csökkenthető a fogkő kialakulásának valószínűsége. Ha ennek ellenére mégis kialakult, ajánlatos évente 3-4 alkalommal szakemberrel eltávolíttatni, hogy az íny és a fogsor épsége ne forogjon kockán. Fogkő jelenlétében a fogíny begyulladhat, visszahúzódhat és elsorvadhat, ami a fogak kihullását is okozhatja.

Szónikus vagy ultrahangos depurátor

A fogkövet fogorvos távolítja el úgynevezett szónikus vagy ultrahangos depurátorral. Az eszköz által alkalmazott magas frekvenciájú hang széttöredezi a fogkövet a fogak felszínén.

Speciális eszközök

A fogorvos speciális gyökérsimító eszközt használhat, ha a fogkő az íny alatti területen található. Ez esetben a fogkövek erősebben kötődnek a foghoz. Ezek a beavatkozások több időt vehet igénybe, erre készülni kell, és a legtöbb esetben helyi érzéstelenítésben végzik.

A fogfelszín egyenetlenségeinek eltüntetésére is van lehetőség speciális paszták és kefék használatával. Létezik egy úgynevezett intraorális homokfúvásos módszerrel, ezzel még a legapróbb elszíneződések is kezelhetők.


close