Műfogsor rögzítése

Bármily sokat is fejlődött az orvostudomány, a fogak regenerálása továbbra is szinte lehetetlen feladatnak tűnik, ebből eredően nagyon sok ember veszíti el fogait. Szerencsére azonban a nagymértékű fogvesztésre is van megoldás.

Az emberiség már régóta, időszámításunk előtti X. századtól használ fogpótlásokat, hiszen már korábban is rájöttek az emberek, hogy valamilyen megoldást kell találni a fogak elhullása után fellépő kellemetlen helyzet orvoslására. Természetesen a rágás képessége mellett esztétikai szempontból is szükség volt műfogsorokra.

A fogak pótlása rengeteget fejlődött, és nem csak a felhasznált anyagok, de a rögzítés technológiája is sokat változott. A korai időkben például aranypántokat használtak, és a megmaradt fogcsonkokhoz rögzítették a különböző anyagokból, fából, csontból, készült protéziseket. A legújabb eljárásokkal azonban már akár teljes fogvesztés mellett is lehetséges műfogsort viselni.

Műfogsor rögzítési lehetőségei

A műfogsorok rögzítésénél a legegyszerűbb lehetőség a ragasztó használata, de ebben az esetben körültekintően kell eljárni az elfogyasztandó étellel kapcsolatban. Óvatos rágás mellett a fogsor nem mozdul el, de ha nem figyelünk oda, még az ínyt is felsértheti az elcsúszó műfogsor. Nagy előnye azonban, hogy könnyen tisztítható.

A különböző implantátumokhoz kiválóan lehet rögzíteni a protézist, melyek szintén sokféle anyagból készülhetnek. Előfordul azonban, hogy a műfogsor rögzítése nehéz feladat és csak nagy mennyiségű ragasztó segítségével lehetne megoldani. Ilyen esetekre már egészen apró méretű, ámde tartós és könnyen kezelhető mini – például extra vékony titán – implantátumokat is használnak a fogorvosok.

A hagyományos implantátum átmérője 4 mm, a minié 1,8 mm. Ez esetben is szükséges bizonyos mennyiségű csontállomány, de korántsem akkora, mint a hagyományos implantátum esetében. Az implantátumokat a fogcsontba rögzítik és ehhez lehet később szilárdan hozzáilleszteni a műfogsort, mely így stabilan a helyén marad. Tisztításhoz könnyen kivehető és visszapattintható.

Természetesen nem csak fix, de kivehető műfogsorok készíttetésére is van lehetőség, és bár azt gondolnánk, ezek sosem keltik a teljes stabilitás érzését, a modern technológiának és a felhasznált innovatív anyagoknak hála, az ember időnként el is feledkezhet arról, hogy nem valódi fogsora van.

További, ajánlott cikkeink e témában: A fogpótlás lehetőségei, Protézis, fogpótlás és fogbeültetés


close