Fogszuvasodás

Az elhanyagolt fogak elromlanak, és nem tudják ellátni a feladatukat, emellett rossz leheletet is okozhatnak.

A következőkben a fogszuvasodás kialakulásáról, tüneteiről és kezeléséről olvashat.

A fogak hatnak a fizikai, mentális és társadalmi egészségünkre. Jó fogakra van szükség ahhoz, hogy az élelmiszert elég kicsire rághassuk össze, hogy az emésztőrendszer megfelelően kezelni tudja azt.

A fogszuvasodás kialakulása

A fogszuvasodás gyakori probléma. Általában tartózkodnak baktériumok a szájban, amelyek összekeverednek a nyálban lévő fehérjékkel, és lepedéket alkotnak, amely rárakódik a fog kemény zománcfelületére. A baktériumok az élelmiszerben lévő cukorral és keményítővel táplálkoznak, és egy olyan savat termelnek, amelyek károsítják a fogzománcot.

A fogszuvasodás tünetei

A fogszuvasodás kezdetben tünetmentes, amíg a zománc még megvan. Az első tünetek közé tartozik a fog érzékenysége, ha édes, hideg vagy meleg élelmiszert fogyasztunk. Ha a lyuk növekszik, akkor fájdalom, duzzanat vagy láz is jelentkezhet. Ezért fontos a gyakori fogorvosi ellenőrzés, mert ha már fáj, akkor késő. A fogorvos már a korai tüneteket is felismeri, esetenként fogászati röntgen segítségével.

A fogszuvasodás kezelése

A kisebb üregeket egyszerű töméssel kezelik, melyek lehetnek a foghoz hasonló színűek is, hogy ne legyenek feltűnőek. Ha a fog egy része már elhalt, akkor eltávolítják, és a keletkező lyukat betömik. A tömések vagy higany, vagy gyanta alapúak. Ha a lyuk elérte a fog középső részét, akkor gyökérkezelés ajánlott.

A legtöbb fogászati kezelést helyi érzéstelenítésben végzik, a helyi idegek elzsibbasztásával.

Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?

A megelőzés kulcsfontosságú lépése a lepedékek és a baktériumok eltávolítása a fogról, mielőtt azok károsíthatnák a fogat. A szánkat tisztán kell tartani. Naponta kétszer egy puha sörtéjű kefével kell fogat mosni, ebben hasznos segítség egy fluorid tartalmú fogkrém. A fogmosás mellett korlátozni kell a cukor- és keményítőtartalmú ételek és italok fogyasztását. Az édes termékek fogyasztása után öblítsük ki a szánkat.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Fogszuvasodás megelőzése


close