A szájszag okai, megelőzése és kezelése

Helytelen fog- és szájápolási gyakorlat is okozhat szájszagot, de ez a kellemetlenség súlyos egészségügyi problémát is jelezhet.

Az alábbiakban részletesen olvashat a szájszag kialakulásának okairól, megelőzéséről és kezelési lehetőségeiről.

A szájszag okai

A hagyományos szájszag (halitosis) kialakulásáért leggyakrabban valamilyen étel okolható. A zsíros, rántott fogások, a paradicsomos ételek, a csokoládé, az alkohol és a koffein túlzásba vitt fogyasztása kellemetlen leheletet idézhet elő. Jellegzetes szájszagot okoz a dohányzás is.

Különböző fogászati betegségek esetén kísérő tünetként rossz lehelet jelentkezhet. A panasz hátterében fogínygyulladás, a fogágyat érintő káros elváltozások, de akár egy szuvas fog is állhat.

Előfordulhat, hogy a szájszag azért alakul ki, mert a nyelőcső alsó záróizma nem működik megfelelően, ezért a gyomor savas tartalma visszafelé áramlik a nyelőcsőben. Az ilyen tüneteket produkáló reflux betegség esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert kezelés nélkül a rossz szájszagon túl számos káros következménnyel lehet számolni, például a fogzománc sérülésével, amely tovább fokozhatja a rossz leheletet, mivel növeli a fogszuvasodás kockázatát.
Sok esetben a szájszag komoly betegséget jelez, például cukorbetegséget, májelégtelenséget, fül-orr-gégészeti-, légzőszervi- vagy vesebetegséget. A bűzös lehelet a mérgezés egyik tünete is lehet, például arzén vagy higany esetén.

A szájszag megelőzése

Ha nem betegség okozza a szájszagot, akkor a naponta minimum két alkalommal történő alapos fogmosás segít a rossz lehelet kialakulásának megelőzésében. A megfelelő fog- és szájápoláshoz fogkrémek, fogkefék, szájöblítő és fertőtlenítő készítmények széles választéka áll rendelkezésre. Célszerű a fogorvos tanácsát kikérni, hogy az egyéni fogállapot milyen ápolást igényel. A szakemberek azt javasolják, hogy félévente ajánlott beiktatni egy fogorvosi kontrollt abban az esetben is, ha a páciens panaszmentes.

A szájszag kezelése

Ha az optimális személyes higiéné ellenére sem szűnik meg a rossz lehelet, érdemes orvoshoz fordulni. Ilyenkor nem szabad megelégedni azzal, hogy a szájöblögetés vagy a rágózás átmenetileg csökkenti a panaszt, mert ezzel csak a tünet bizonyos fokú kezelése történik, viszont a szájszag oka, forrása megmarad. Először általában a szájüreg komplex ellenőrzésével kezdik a kivizsgálást. Amennyiben a panasz a fogak állapotának rendezésével sem szűnik meg, további vizsgálatok szükségesek.


close