Foghúzás előtt – mit tegyünk?

A foghúzás az egyik legrettegettebb szájsebészeti beavatkozás, melynek során a fogat eltávolítják a szájból. Mit érdemes tenni foghúzás előtt, és mi az, amit semmiképpen ne csináljunk ahhoz, hogy a beavatkozás minél kevesebb kényelmetlenséggel járjon.

A fog kihúzása mellett számos ok miatt dönthet a fogorvos, a leggyakrabban azért javasolják a beavatkozást, mert egy fog annyira károsodott (például trauma vagy fogszuvasodás miatt), hogy már nem lehet megmenteni. Szintén foghúzás lehet annak a vége, ha a fogak túlságosan összetömörülnek az állkapocsban, ha a fog, a foggyökér vagy az íny jelentősen elfertőződött.

A foghúzás általában igen biztonságos és hétköznapi beavatkozás, melynek a legtöbb esetben nincsenek szövődményei, nem árt tisztában lenni a veszélyekkel, és felkészülni ezekre. Az esetleges szövődmények között találhatjuk a felülfertőződést vagy az íny gyulladását. Ez különösen azoknál jelenthet veszélyt, akiknek egyébként is legyengült az immunrendszere.

Foghúzás előtti orvosi egyeztetés

Mindenképpen tájékoztassuk a fogorvosunkat az általános egészségi állapotunkról, az esetleges krónikus betegségeinkről, arról, hogy kell-e valamilyen gyógyszert szednünk, illetve, hogy milyen táplálék-kiegészítőket szedünk. Esetenként arra is szükség lehet, hogy a fertőzések megelőzése érdekében már a beavatkozás előtt antibiotikumot szedjünk.

Mindenképpen egyeztessünk az orvosunkkal a műtétről, ha megfáztunk, belázasodtunk, hánytunk vagy hasmenésünk van. A beavatkozás előtt általában ehetünk és ihatunk, kivéve, ha teljes vagy részleges altatásban húzzák ki a fogunkat, ilyenkor a fogorvosunk ellát minket a szükséges instrukciókkal, például, hogy mikor ehetünk utoljára a beavatkozás előtt.

Fogkő-eltávolítás foghúzás előtt

A foghúzás előtt érdemes eltávolíttatni a fogkövet (ezt általában a beavatkozás előtt egy-két héttel végzik el). A foghúzásra érkezzünk tiszta, alaposan megmosott fogakkal. A későbbi komplikációk elkerülése érdekében a műtét előtti egy-két napban lehetőleg már ne dohányozzunk.


close